Građani odlučuju gdje će instalacija "Zvjezdani put" biti smještena

06.08.2020. 14:44 / Izvor: Akta.ba
Građani odlučuju gdje će instalacija 'Zvjezdani put' biti smještena

Općinska administracija pozvala je građane da da iznesu svoje prijedloge o lokalitetu na kojem bi željeli da se izmjesti instalacija.

Prema usvojenim izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar "Marijin dvor", na lokalitetu parka prof.dr. Nijaz Duraković, odnosno Hastahane, planirana je izgradnja podzemne garaže, umjetničkog paviljona i sjedišta Mjesne zajednice, dok je 90 posto površine predviđeno za uređenje najvećeg parka u centru Sarajeva.

S obzirom da se pristupilo privođenju zemljišta krajnjoj namjeni, u skladu sa važećim Regulacionim planom, navedena umjetnička instalacija je predviđena za izmještanje.

"O navedenim aktivnostima koje se provode ovih dana Savjet Mjesne zajednice 'Marijin dvor0 upoznat je na sjednici savjeta održanoj 25. septembra 2019. godine gdje su članovi istakli da će uzeti aktivno učešće u aktivnostima, kao i da se Savjet opredijelio za podršku izmjenama i dopunama regulacionog plana. Nakon ovoga, od vlasnika instalacije, Grada Sarajeva, 31. oktobra 2019. godine, Općina Centar je dobila saglasnost za izmještanje umjetničke instalacije. Ovim putem želimo još jednom da iskažemo snažno opredjeljenje Općine Centar za urbanizacijom i izgradnjom rekreativnih zona u užoj gradskoj jezgri. Napominjemo da je na navedenom prostoru planirana zelena oaza sa parkovskim mobilijarom na skoro deset dunuma zemljišta, te da izmještanje instalacije predstavlja privremeno rješenje kako bi se zemljište privelo krajnjoj namjeni u skladu sa važećim Regulacionim planom", saopšteno je iz Općine Centar.

Općinska administracija pozvala je građane da da iznesu svoje prijedloge o lokalitetu na kojem bi željeli da se izmjesti instalacija, a istovremeno i da li nakon uređenja Hastahane žele da se ona vrati i uklopi u novi ambijent ovog prostora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti