Dio novca iz Brčkog odlazi u susjedne općine, usvojene izmjene

07.08.2020. 11:01 / Izvor: Fena
Dio novca iz Brčkog odlazi u susjedne općine, usvojene izmjene

Skupština Brčko distrikta BiH je po žurnom postupku usvojila Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o poticaju poljoprivrednoj proizvodnji.

Skupština Brčko distrikta BiH je po žurnom postupku  usvojila Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o poticaju poljoprivrednoj proizvodnji prema kome će pravo na poticaje imati proizvođači koji su upisani u Registar poljoprivrednih gospodarstava prije nastupanja godine za koju ostvaruju pravo na poticaj.

"Intencija je da se ovim izmjenama pokuša suzbiti hiperprodukcija ili svakodnevno formiranje poljoprivrednih gospodarstava koja ne prate proces zapošljavanja u oblasti poljoprivrede. Imamo sve veći broj nezaposlenih na birou koji koriste razne beneficije, a ne zapošljavaju se u oblasti u kojoj koriste poticaje", rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

Pojasnio je da je također intencija izmjena ovog zakona da se, kao i kod socijalnih davanja, želi osigurati da se poticaji odobravaju onima koji imaju prebivalište u Brčko distriktu minimalno pet godina jer ljudi zbog beneficija uzimaju prebivalište u Distriktu iako tu ne žive.

"Ovim više štedimo novac za stanovnike Brčko distrikta koji se mogu kvalitetno baviti poljoprivrednom proizvodnjom i ostvarivati poticaje. Osjećaj i vlasti i građana je da veliki dio novca za poticaje odlazi u susjedne općine, a da građani Brčko distrikta nemaju nikakve koristi", rekao je predsjednik Kadrić.

Skupština je po žurnom postupku usvojila i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit koji će poreskim obveznicima omogućiti elektroničko podnošenje prijava kao i pregledanje svojih poreznih kartica.

"Druga izmjena odnosi se na ukidanje oslobađanja od poreza na izvoz usluge što nam je pravilo velike probleme i gubitke od dva do tri milijuna godišnje. Usluge su ovdje uglavnom obavljane fiktivnim putem i to smo sada onemogućili", rekao je Miodrag Trifković, ravnatelj Porezne uprave Brčko distrikta BiH. On je istaknuo da će za razliku od izvoza usluga, izvoz proizvoda i dalje biti stimuliran.

Po žurnom postupku usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravnim osobama koje osniva Distrikt.

U drugom čitanju usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji nekretnina u Brčko distriktu koji će skratiti proceduru utvrđivanja javnog interesa kako bi se ubrzala realizacija kapitalnog proračuna, priopćeno je iz Ureda za informiranje Skupštine Distrikta.

(Foto: Otisak.ba)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti