Šleper smeća iz Italije "zarobljen" u Busovači, građani ne dozvoljavaju istovar

09.08.2020. 09:53 / Izvor: Akta.ba
Šleper smeća iz Italije 'zarobljen' u Busovači, građani ne dozvoljavaju istovar

Ali, prije nego što se narod digao, u BiH je već uvezeno oko 400 tona tekstilnog otpada iz Padove.

Prije tačno mjesec građani Drvara i Bosanskog Grahova su se pobunili, kako oni kažu, protiv smećarske mafije - izašli su na ulicu, blokirali magistralni put i tako zaustavili daljnji uvoz otpada iz Italije.

Ali, prije nego što se narod digao, u BiH je već uvezeno oko 400 tona tekstilnog otpada iz Padove.

Najviše tog smeća istovareno je u Drvaru i Bosanskom Grahovu, u devastiranim fabrikama ili deponijama pored puta, a manje količine otpada iz Italije završile su u Bihaću i Busovači.

Primjer iz Busovače je posebno interesantan, jer se tamo nalazi šleper sa smećem, koje ni nakon više od mjesec dana nije istovareno, piše Srpskainfo. Naime, radi se o kamionu koji su Krajišnici protestom otjerali s područja Drvara, pa je vozač dobio nalog da ga odveze u Busovaču, gdje je sjedište prevozničke fime, u čijem je vlasništvu šleper. Međutim, ni tamo nisu dozvolili da se otpad istovari, pa je on do danas ostao na kamionu.

Suvlasnik "Krom reciklaže", Rodoljub Dinić, ranije je rekao da će, kad se situacija sredi i kad uđu u halu na Pasjaku kod Drvara, tamo prvo istovariti šleper iz Busovače.

Pitanje je, međutim, kada će se to desiti, jer se ne zna čija je pomenuta hala. U međuvremenu, šleper u Busovači je "zarobljen" smećem, a vlasnik ovog kamiona zbraja gubitke.

Inače, kako su ranije najavili iz ovog preduzeća, "Krom reciklaža" namjerava da sav otpad, koji su uvezli iz Italije i istovarili na nekoliko lokacija od Bihaća do Bosanskog Grahova, preveze na Pasjak, u holu koja je namijenjena za reciklažu, ali je još uvijek zaključana i u njoj nema nijedne mašine.

Na pitanje kako će taj silni otpad preraditi, Dinić je odgovorio da mu mašine nisu potrebne za to, jer će otpad spaliti.

"Za tekstilni otpad nisu potrebne mašine, to je gorivo za cementare ili toplane, a u BiH ima zainteresovanih za takvo gorivo", rekao je Dinić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti