Načelnica opštine Drvar se oglasila

Runić: Građani se žale na Dom zdravlja

26.03.2024. 11:39 / Izvor: RTRS
Runić

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić izjavila je da se lokalna uprava svakodnevno suočava sa žalbama građana na primarnu zdravstvenu zaštitu.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić izjavila je da se lokalna uprava svakodnevno suočava sa žalbama građana na primarnu zdravstvenu zaštitu u lokalnom Domu zdravlja.

"Građani se žale na ponašanje pojedinih ljekara u Domu zdravlja i na njihov arogantan i neprofesionalan odnos prema pacijentima. Odbijaju da izdaju uputnice, selektivno postupaju u različitim situacijama. Građani tvrde da, iako je neophodno da imamo ljekare, nekima nije mjesto u Drvaru, te da njihovo takvo ponašanje negativno utiče na cijelu zajednicu", navela je Runićeva.

Prema njenim riječima, Drvarčanima ovakav odnos u Domu zdravlja dodatno otežava već težak položaj.

"Pacijentima je svakako otežano jer za usluge sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite trebaju putovati najmanje 110 kilometara ako idu u Livno, 120 ako idu u Banju Luku ili više od 200 kilometara ako idu u Mostar, što im stvara dodatne troškove i otežava proces liječenja", objasnila je Runićeva.

Drvar, koji je prije rata bio ponosan na Medicinski centar - danas nema adekvatnu ni primarnu zdravstvenu zaštitu jer je kako Runićeva kaže, medicinski kadar opterećen lošim odnosom Uprave Doma zdravlja, a specijalisti koji su svoje usluge pružali periodično u Domu zdravlja su iz istih razloga prinuđeni da otkažu dolaske.

"Opština Drvar je u najtežem periodu pandemije zahvaljujući sredstvima Srbije u ovu ustanovu uložila pola miliona KM. Rekonstruisana je i potpuno opremljena Služba hitne pomoći i kabineta za fizikalnu terapiju, digitalizovan je rendgen aparat, nabavljena zubarska stolica, isplaćena je polovina zaostalih plata radnicima, kao i jednokratna novčana pomoć", istakla je Runićeva.

Runićeva je rekla da je o svemu informisala nadležnog ministra rada, zdravlja, socijalne zaštite i izbjeglih u Livanjskom kantonu Dijanu Novković Pećanac.

"Nadam se da će se zaustaviti ovaj negativan trend kada je riječ o Domu zdravlja", poručila je Runićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti