Turistički vaučeri poboljšali sezonu tokom augusta u Bihaću

18.08.2020. 08:44 / Izvor: BHRT
Turistički vaučeri poboljšali sezonu tokom augusta u Bihaću

Situacija je u augustu donekle poboljšana, zahvaljujući projektu turističkih vaučera.

Turistički radnici u Unsko-sanskom kantonu upozoravaju da su u prethodna tri mjeseca imali oko 10 posto prometa u poređenju sa istim periodom prošle godine, a sve zbog pandemije koronavirusa.

Situacija je u augustu donekle poboljšana, zahvaljujući projektu turističkih vaučera, za koje je Grad Bihać osigurao 100 hiljada maraka, a UNDP 54 hiljade maraka.

Iako je turistička ponuda Unsko-sanskog kantona bogata, zbog pandemije koronavirusa broj turista je znatno manji, a ugostitelji kažu da sezona nije pohvalna.

"Trenutno ovih 15 do 20 dana smo popunjeni, ne možemo se žaliti, ali kad pričamo o mjesecu julu, junu i unazad kako se vraćamo, to je prošlogodišnji promet od nekih 10 posto znači da ne možemo govoriti o uspješnosti sezone i o nekom našem zadovoljstvu", rekla je jedna od vlasnica hotela u ovom gradu Dženana Budimilić.

Ipak, turizam u ovom dijelu Bosne i Hercegovine je poboljšao projekat turističkih vaučera za domaće turiste. U prilog tome ide i činjenica da su vaučeri rasprodani u samo nekoliko dana.

Unatoč mjerama koje je nametnula pandemija koronavirusa, ali i migrantska kriza koja potresa Unsko-sanski kanton već tri godine zaredom brojni sadržaji, nova i drugačija ponuda su nadmašile sva očekivanja, grad Bihać ali i Unsko-sanski kanton stavili na sami vrh turističke ponude u BiH.

"Projekat koji je kasnije nazvan odmori u Bihaću, startao je 1.8 a već 4.8 rasprodali smo sve turističke vaučere tj 600 turističkih vaučera koje smo pustili u prvoj seriji. Možemo reći da je Bihać u tom području u periodu mjeseca augusta definitivno grad koji se najviše spominjao u Bosni i Hercegovini", pojasnio je direktor Turističke zajednice Grada Bihaća Armin Amidžić.

Jedan od primarnih ciljeva ovog projekta je svakako promocija turističkih kapaciteta Grada Bihaća, te privlačenje što većeg broja domaćih turista. Najviše posjetilaca je iz Sarajevskog i Tuzlanskog kantona.

"S obzirom da znamo kakva je putna komunikacija na području naše zemlje i to je uvijek bilo ono nešto zašto nisu posjećivali ovaj kraj. Vaučeri su učinili baš taj korak naprijed da naši zemljaci dođu i iskoriste priliku i bolje upoznaju ovaj kraj", rekao je Adnan Mekić, predsjednik Turističkog klastera "Una-Sana"

Na raspolaganju je ostalo još 100 vaučera koji će biti dostupni krajem augusta, kako bi se barem djelimično popravila sezona i u septembru.

(Foto: BiH)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti