Federalna uprava civilne zaštite raspisala tender za montiranje 100 respiratora

19.08.2020. 12:54 / Izvor: Akta.ba
Federalna uprava civilne zaštite raspisala tender za montiranje 100 respiratora

Federalna uprava civilne zaštite raspisala je tender za montiranje i puštanje u rad 100 respiratora/ventilatora nabavljenih preko firme "Srebrena malina".

Federalna uprava civilne zaštite raspisala je tender za montiranje i puštanje u rad 100 respiratora/ventilatora nabavljenih preko firme "Srebrena malina".

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, predmet nabavke je podijeljen na lotove i to LOT 1: Transport, instalacija, servis, puštanje u rad i obuka osoblja za ventilator ACM812A, prozvođača Beijing Aerospace Changfeng Co, LTd, Cgina u zdravstvenim objektima u Federaciji BiH, dok se drugi lot odnosi na njihovu verifikaciju.

Iz Federalne uprave civilne zaštite ranije je rečeno da Bosna i Hercegovina nema ovlaštenog servisera, zbog čega će se na tender moći javiti i firme iz inostranstva.

Vrijednost ugovora za oba lota procijenjena je na 190.000 KM bez PDV-a.

Transport i puštanje u rad u zdravstvenim objektima u Federaciji BiH raspoređen je po Kantonima i to: Kanton Sarajevo - 21 komada, Zeničko-dobojski - 16 komada, Tuzlanski Kanton - 23 komada, Posavski Kanton - 2 komada, Hercegovačko-neretvanski kanton - 10 komada, Zapadnohercegovački Kanton - 4 komada, Srednjobosanski Kanton -11 komada, Kanton 10 - 4 komada, Unsko - sanski kanton - 7 komada, Bosansko-podriniski kanton - 2 komada.

Lokacije zdravstvenih ustanova po Kantonima biće precizirane nakon potpisa Ugovora sa najpovoljnijem ponuđačem.

Rok za dostavljanje ponuda je 7. septembar, kada kada je najavljeno i otvaranje ponuda.

Inače, ventilatori su trenutno smješteni u skladištu veleprometnika lijekova i medicinskih sredstava Hercegovinalijek u Sarajevu ulica Railovačka cesta 23. a odakle će se i vršiti transport istih.

Podsjetimo, odluka da se respiratori stave u upotrebu i dodijele zdravstvenim ustanovama uslijedila je nakon što je Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine dao mišljenje u kojem je navedeno da se respiratori kineskog proizvođača koriste u Srbiji.

Tužilaštvo BiH i dalje provodi istragu radi utvrđivanja eventualnih nezakonitosti u vezi sa nabavkom ovih respiratora.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti