Udruženje nargila nakon najava o zatvaranju: Molimo za iste šanse

20.08.2020. 13:35 / Izvor: Akta.ba
Udruženje nargila nakon najava o zatvaranju: Molimo za iste šanse

"Udruženje nargila", koje djeluje u okviru 350 objekata i više od 3500 radnih mjesta, oglasilo se danas saopštenjem nakon najava da bi se pušenje nargila moglo zabraniti od jeseni.

"Udruženje nargila", koje djeluje u okviru 350 objekata i više od 3500 radnih mjesta, oglasilo se danas saopštenjem nakon najava da bi se pušenje nargila moglo zabraniti od jeseni.

Navode kako su od početka pandemije poštovali sve naredbe I zabrane.

"Zbog pandemije Corona virusa, preko dva mjeseca su naši objekti bili zatvoreni ali  naše uposlenike  nismo otpustili, te smo uredno i na vrijeme isplatili sve plate i doprinose. Nakon odluke,  da se ponovo dozvoli rad ugostiteljskih objekata,  nargila barovi su  nastavili sa radom, uz poštivanje svih preporuka i naredbi koje su došle od nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. U tom periodu kada smo ponovo počeli sa radom, odgovorno tvrdimo da nije bilo zaraženih osoba koje  rade u našim objektima, a što se može provjeriti kroz protokol ulaska zaraženih osoba u zdravstvene institucije na području Federacije Bosne i Hercegovine", navodi se.

Kažu kako odgovorno tvrde da "niti jedna osoba sa simptomima Corona virusa nije radila u bilo kojem od naših objekata , niti je prenijela virus bilo kome".

"Svi naši uposlenici, a takođe i objekti poštuju sve naredbe institucija, a vezano za prevenciju, tako da svi naši objekti posjeduju dezinfekciona sredstva kako bi posjetioci nargila barova odmah pri dolasku izvršili dezinfekciju ruku, naši zaposlenici uvijek imaju maske na licima, te koristimo jednokratna crijeva i na taj način preduzimamo sve potrebne mjere zaštite naših gostiju. Svi naši uposlenici, a takođe i objekti poštuju sve naredbe institucija, a vezano za prevenciju, tako da svi naši objekti posjeduju dezinfekciona sredstva kako bi posjetioci nargila barova odmah pri dolasku izvršili dezinfekciju ruku, naši zaposlenici uvijek imaju maske na licima, te koristimo jednokratna crijeva i na taj način preduzimamo sve potrebne mjere zaštite naših gostiju", saopšteno je.

Apeluju i predlažu nadležnim inspekcijama da, ukoliko utvrde da se ne koriste jednokratna crijeva i gdje se ne vodi računa o higijeni, da odmah zapečate te objekte jer su svjesni važnosti svih naredbi i preporuka koje daju nadležne institucije.

"Molimo, nadležne inspekcije da u gore spomenutom slučaju ili slučajevima, kada utvrde da se ne poštuju naredbe i sugestije nadležnih organa, a vezano za higijenu objekata, odmah zabrane dalji rad tih objekata, zapečate iste te i ako treba izađu javno sa nazivima objekata koji ne poštuju naredbe i sugestije, ali u isto vrijeme predlažemo da se inspekcije odnose prema svim objektima (ugostiteljskim, nargila barovi, kafići itd.) isto i sve objekte tretiraju na isti način, te kada su u pitanju nargila barovi smatramo da nema mjesta za generalizovanje svih objekata u slučaju da jedan ne poštuje naredbe ili sugestije nadležnih organa", navodi se.

Kažu kako su sigurni da postoji način I modus da se vrše stalne kontrole nargila barova, te da se odmah isti zatvore u slučaju nepoštovanje naredbi i sugestija,

"Ali, u isto vrijeme smatramo da ne postoje zakonski razlozi da nam se zabrani rad i prodaja nargile,  jer trebamo biti u istoj ravni sa ostalim ugostiteljskim objektima. Nama je to osnovni proizvod bez kojeg nam ne vrijedi raditi i na taj način izdržavamo veliki broj porodica koje su zaposlene u nargila barovima. Nećemo dozvoliti da nam se ugrozi egzistencija i borit ćemo se  za svoja radna mjesta i naše porodice koristeći sve demokratske i zakonske načine. Nigdje nargila nije zabranjena, pa zašto bi to bio jedini slučaj u Federaciji BiH? Molimo da imamo iste šanse kao i svi ugostiteljski objekti, te smatramo da treba zatvoriti bilo koji objekat koji ne poštuje naredbe i sugestije nadležnih institucija", poručili su iz Udruženja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti