Hotelijeri, ugostitelji, malotrgovci traže da se uvaže njihovi prijedlozi

20.10.2017. 13:58 / Izvor: Akta.ba
Hotelijeri, ugostitelji, malotrgovci traže da se uvaže njihovi prijedlozi

Naglašavaju da su trgovci već potpuno ugroženi s obzirom na crno tržište, a rezultati borbe protiv šverca duhana i duhanskih proizvoda izostaju iz godine u godinu.

Hotelijeri, ugostitelji, restorateri, malotrgovci i vlasnici nargila barova koji se protive usvajanju Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje uputili su predlagaču tog zakona Ministarstvu zdravstva Federacije BiH otvoreno pismo u kojem još jednom zahtijevaju da se dostavljeni prijedlozi uključe u novi zakonski prijedlog i insistiraju na tome da se prije stupanja na snagu tog zakona razmotre efekti primjene tako restriktivnih mjera.

"Obraćamo vam se u ime 55.000 osoba uposlenih u trgovini, 150.000 osoba uposlenih u turizmu i ugostiteljstvu, u ime 20.000 vlasnika privrednih subjekata iz oblasti turizma, 9.672 ugostiteljska objekta koji posluju na području Federacije BiH, te više od dva miliona punoljetnih pušača-poreznih obveznika i osoba sa pravom glasa. Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje čiji je predlagač ministarstvo predviđenim zabranama direktno utiče na našu sudbinu",  naveli su pismu.

Nacrt zakona, kako su dodali, direktno utiče na prihod trgovaca, posebno malih trgovaca. Ukidanjem mogućnosti isticanja proizvoda (zabrana stavljanja proizvoda na vidljive police) ukida se, kako tvrde i njihov dio zarade koji postižu sa poslovnim partnerima i ugrožava njihov opstanak na tržištu.

"Niko neće prestati pušiti zato što ne vidi cigarete, samo će preći na nelegalne proizvode čije prodavce niko ne spriječava da se reklamiraju i svoju robu prodaju na ulici, na pijaci i putem interneta. To se vidi iz iskustva u zemljama u regionu", dodaje se u pismu. 

Naglašavaju da su trgovci već potpuno ugroženi s obzirom na crno tržište, a rezultati borbe protiv šverca duhana i duhanskih proizvoda izostaju iz godine u godinu.

Smatraju da će predložene odredbe stanje samo pogoršati. U pismu napominju da je u protekle četiri godine legalno tržište duhanskih proizvoda je smanjeno za 42 posto, zbog čega su trgovci direktno izgubili 55 miliona KM i pitaju ko će im to nadoknaditi. 

U pismu tvrde da su sa svim troškovima koji u novom zakonu stoje pred malotrgovcima, otpuštanja neminovna. Dodaju i to da ugostitelji predviđaju da bi morali otpuštati radnike zbog pada prometa, a konkretno, procijenjuje se pad broja uposlenih veći od 20 posto.

"Učinili smo sve, kao zainteresovani privredni subjekti i građani FBiH što smo po zakonu mogli. Dosad nismo dobili nijedan odgovor na naše predloge. Želimo vjerovati da svi naši napori neće ostati mrtvo slovo na papiru i da Ministarstvo neće ostati zapisano u istoriji kao Ministarstvo čije je ignorisanje javnosti izazvalo smanjenje broja zaposlenih, smanjenje priliva u budžet, nezadovoljstvo stanovnika i jačanje crnog tržišta",  navodi se, između ostalog, u pismu koje su potpisali potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH Željko Babić,  predsjednica Udruženja Nargila barova Anera Junuzović i predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera FBiH Amir Hodžić", saopćeno je iz Privredne komore Federacije BiH. 

PREUZMI DOKUMENT:
Otvoreno pismo u cjelolosti pročitajte

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti