PKFBiH - Različita tumačenja obaveze prijevoznika vezano za prijevoz migranata

21.08.2020. 09:25 / Izvor: Akta.ba
PKFBiH - Različita tumačenja obaveze prijevoznika vezano za prijevoz migranata

Udruženje za transport pri Privrednoj komori Federacije BiH (PKFBH) oglasilo se povodom različitih tumačenja obaveze prijevoznika vezano za prijevoz migranata.

Udruženje za transport pri Privrednoj komori Federacije BiH (PKFBH) oglasilo se povodom "različitih tumačenja obaveze prijevoznika vezano za prijevoz migranata u autobusima kojima se obavlja redovan linijski prijevoz putnika na relacijama prema gradovima u Unsko-sanskom kantonu."

"Dijelimo mišljenje i zabrinutost stanovnika Unsko-sanskog kantona vezano za nekontrolirano kretanje migranata i općenito neadekvatan odgovor državnih institucija na rješavanje migrantske krize u cjelini. Također, svi prijevoznici postavljaju pitanje zbog čega ne postoji koordinirana policijska aktivnost na način da se ograniči i onemogući nekontrolirano kretanje migranata, odnosno da policija u Sarajevskom, Tuzlanskom, Srednjebosanskom ili... kantonu, prije nego što migranti dođu do Unsko-sanskog kantona, uđe u autobus i izvrši kontrolu i legitimiranje putnika, te svakoga za koga smatra da ne može nastaviti putovanje izvede iz autobusa i smjesti u migracione centre", navode iz Udruženja za transport.

Umjesto što se prijevoznici, kako dodaju, optužuju kao uzročnici migrantske krize, smatraju da bi bilo znatno efikasnije da policija i drugi nadležni organi kontrolu putnika vrše na polaznim ili usputnim stanicama i time rasterete pritisak na gradove Unsko-sanskog kantona.

Napominju da je na području Federacije BiH, sa određenih destinacija za gradove u Unsko-sanskom kantonu registrirano 11 federalnih linija, kao i da je više od 20 linija registrirano kao povezivanje gradova dva entiteta.

"U ovim iznimno teškim vremenima bilo kakva obustava prijevoza značilo bi dovođenje prijevoznika u još težu situaciju. Želimo naglasiti da ćemo podržati sve aktivnosti kontrolnih organa s tim što očekujemo da svako, u skladu za zakonskom regulativom u BiH, treba raditi svoj posao na način što će prijevoznici vršiti prijevoz putnika koji su za to kupili i platili prijevoznu kartu, a da ih policija i drugi organi kontroliraju, te sankcioniraju nezakonito postupanje i kretanje migranata", saopćeno je iz Udruženja za transport PKFBiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti