Traži se hitno otvaranje granica BiH za građane Turske, SAD i zemalja istoka

21.08.2020. 15:06 / Izvor: N1
Traži se hitno otvaranje granica BiH za građane Turske, SAD i zemalja istoka

Zahtjev da se Federalna vlada zvanično obrati Vijeću ministara BiH i zatraži hitno otvaranje granice za ulazak građana Turske, SAD i zemalja istoka u BiH.

Već na narednoj sjednici Vlade Federacije BiH federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo uputit će zahtjev da se Federalna vlada zvanično obrati Vijeću ministara BiH i zatraži hitno otvaranje granice za ulazak građana Turske, SAD i zemalja istoka u BiH.

Iako već duže vrijeme ministrica Đapo od Vijeća ministara BiH traži da donese odluku o otvaranju granice za građane Turske, SAD i zemalja istoka, to se bez ikakvog objašnjenja još nije desilo.

"S druge strane, Turska kao država građanima BiH potpuno je otvorila svoje granice i mogu ulaziti bez ikakvih administrativnih barijera. Također, bitno je istaknuti da Turska ima najmanji broj zaraženih virusom COVID-19 pa je i gledajući statistiku, potpuno nejasno zašto je ta država na crnoj listi BiH. Od Turske možemo naučiti mnogo o tome kako se pomoću skenera kontroliraju turisti na aerodromima prilikom dolaska, pa je gotovo nemoguće da vam dođe zaražena osoba. Onaj ko ima povišenu temperaturu, diskretno ga pozovu i testiraju. To isto možemo raditi i mi na našim aerodromima", kazala je Đapo.

No, bez obzira i na to, Vijeće ministara BiH treba da nakon otvaranja granice, propiše i uvjete ulaska u BiH u smislu da gosti dostave negativan test na koronavirus ili na neki drugi način.

Vijeće ministara BiH mora prestati s diskriminacijom građana Turske, SAD i istočnih zemalja, jer je u Bosni i Hercegovini mnogo investitora i biznismena s tog područja, posebno u obrazovanju. Također, uspostavljene su direktne aviolinije, a i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan od naših vlasti tražio da se otvore granice BiH za državljane Turske.

"Turistička sezona spašena je u Neumu, našem jedinom gradu na moru, zahvaljujući domaćim gostima. Ali, to nije slučaj u ostalim dijelovima BiH koji dominantno žive od turizma, Sarajevo, Mostar Jajce, Bihać, Travnik... Ti gradovi su pusti, kada su u pitanju turisti, pa bi dolazak gostiju sa istoka značajno spasio sezonu. Ugostitelji neće moći finansijski izdržati ovu godinu, ako granice ne budu otvorene", naglasila je Đapo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti