U RS zabranjen uvoz skoro 12,5 tona grožđa iz Albanije

22.08.2020. 08:38 / Izvor: SRNA
U RS zabranjen uvoz skoro 12,5 tona grožđa iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila uvoz pošiljke stonog grožđa.

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, uvozniku sa sjedištem u Distriktu Brčko zabranila uvoz pošiljke stonog grožđa porijeklom iz Albanije, u količini od 12.426 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida.

"Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida. Na osnovu Izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane „Instituta za vode“, Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida „Chlorpyrifos“ iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijkala", navodi se u saopćenju.

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u „Gradskom zavodu za javno zdravlje“ Beograd, a kojom je potvrđena prva analiza, na osnovu čega je donešeno Rješenje kojim je zabranjen uvoz sporne pošiake, naloženo vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti