Do Nove godine odluka da li će helikopteri iz Rusije biti remontovani

25.08.2020. 12:55 / Izvor: SRNA
Do Nove godine odluka da li će helikopteri iz Rusije biti remontovani

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić rekao je da bi do Nove godine trebalo da bude odlučeno da li će helikopteri Oružanih snaga biti remontovani ili rashodovani.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić rekao je danas Srni da bi do Nove godine trebalo da bude odlučeno da li će helikopteri Oružanih snaga "Mi", koji su nabavljeni iz Rusije, biti remontovani ili rashodovani.

"Kada je riječ o ovim helikopterima, dogovorili smo se da će se o tome još razgovarati i treba konačno tu temu da zatvorimo do Nove godine i odlučimo da li ćemo remontovati ta dva helikoptera ili ćemo potpuno odustati od toga i rashodovati ih", rekao je Okolić, koji sa delegacijom Ministarstva odbrane danas završava posjetu Rusiji, gdje su na poziv domaćina prisustvovali Međunarodnom vojnotehničkom forumu "Armija 2020" kod Moskve.

On je istakao da je tokom boravka na ovom forumu razgovarao sa zamjenikom ministra odbrane Rusije Aleksandrom Fominom, sa predstavnicima helikopterskog servisa Rusije, te šefovima delegacija drugih zemalja.

Okolić je naveo da je razgovarano i o pitanjima iz humanitarne djelatnosti, kao što su mašine za deminiranje i sistem zaštite.

"Ukoliko BiH bude imala određenih potreba, Rusija bi se u to uključila. Razgovarali smo i o sporazumu o vojno-tehničkoj saradnji BiH i Rusije, koji je u postupku usvajanja u BiH", naveo je Okolić.

On je precizirao da je Rusija dostavila svoj prijedlog sporazuma, da je Ministarstvo odbrane usaglasilo taj prijedlog i da je taj dokument upućen u Savjet ministara u dalju proceduru, a treba da ga usvoji i Parlament BiH.

Okolić je istakao da je tokom boravka u Rusiji bilo riječi i o eventualnom školovanju kadra iz BiH u toj zemlji.

"Ukoliko BiH bude zainteresovana za školovanje pripadnika Oružanih snaga u Rusiji, moći ćemo da im se obratimo i oni će nam to vrlo rado omogućiti", rekao je Okolić.

Okolić je podsjetio da je ovo ministarstvo, odnosno Oružane snage primile poziv da učestvuju na vojničkim sportskim igrama, te da su učešće uzele mnoge zemlje među kojima je i Srbija.

"Vjerovatno ćemo i ubuduće dobijati pozive, a mi ćemo u Ministarstvu odbrane procijeniti da li smo u mogućnosti da pošaljemo našu ekipu ili ne", rekao je Okolić.

Prema njegovim riječima, delegacija Ministarstva odbrane danas je, prije povratka, posjetila Ambasadu BiH u Rusiji i razgovarala sa ambasadorom Željkom Samardžijom.

U delegaciji su, osim Okolića, i savjetnik Muris Palo, kao i vojni izaslanik BiH u Rusiji brigadir Rade Simić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti