Podržana inicijativa: Trgovački lanci u BiH će dati prednost domaćim proizvodima

26.08.2020. 07:42 / Izvor: Fena
Podržana inicijativa: Trgovački lanci u BiH će dati prednost domaćim proizvodima

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac sastao se danas s predstavnicima najvećih tržnih centara u BiH - Bingo, Konzum, Merkator, Tropik, Nameks i Robot.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac sastao se danas s predstavnicima najvećih tržnih centara u BiH - Bingo, Konzum, Merkator, Tropik, Nameks i Robot.

Razgovarano je o modalitetima zaštite domaće proizvodnje i u tom kontekstu ulozi velikih trgovačkih lanaca u plasmanu domaćih proizvoda, te smanjenju tržišnih viškova, posebno viškova u obliku svježeg i smrznutog mesa.

Ministar Košarac je nakon sastanka istaknuo kako smatra da domaći proizvodi na tržištu nisu adekvatno zastupljeni, te da je u tom pogledu, kao u pogledu donošenja odgovarajućih propisa važna stalna komunikacija s tržnim centrima.

"Evropska praksa pokazuje da u zemljama Evropske unije (EU) postoje različita pravila. Intencija proizvođača u BiH je da više od 50 posto proizvoda u tržnim centrima budu proizvodi iz BiH", izjavio je Košarac, podsjećajući da su prethodno obavljeni razgovori s mesoprerađivačima u BiH i primarnim proizvođačima.

Ocijenio je značajnim da danas, kada se na tržištu pojavljuju viškovi, mesoprerađivači otkupljuju stoku od bh. primarnih proizvođača, te da se njihovi finalni proizvodi nađu na policama tržnih centara, a sve radi rješavanja tržišnih viškova na što kvalitetniji način.

Košarac je ukazao na opciju iznalaženja/otvaranja novih tržišta, potcrtavajući da su u tom pravcu u toku razgovori o mogućnostima opsežnijeg izvoza mesa u zemlje EU.

Dodao je kako ostaje otvoreno pitanje vanjskotrgovinskog prometa s Turskom, izražavajući očekivanje da će već u toku ove sedmice biti potpisano nekoliko ugovora o nastavku poslovne saradnje na planu izvoza mesa, što bi uz ostale mjere trebalo utjecati na smanjenje nastalih viškova u proizvodnji.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih onosa BiH naglasio je značaj definiranja politika razvoja primarne poljoprivedne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta, uz puno poštivanje svih dosada potpisanih međunarodnih ugovora.

"Raduje me opredjeljenje predstavnika velikih trgovačkih lanaca da podrže spomenutu inicijativu", kazao je Košarac, navodeći kako isto tako raduje njihova spremnost da već u narednim danima vidno istaknu robu koja je proizvedena u BiH.

Istovremeno, najavio je mogućnost zabrane uvoza svježeg i rashlađenog mesa u BiH te da će u narednim danima s takvom inicijativom, eventualno, ići prema Vijeću ministara BiH, ukoliko spomenute mjere ne daju rezultate.

Potpredsjednik VTKBiH Nemanja Vasić naglasio je značaj intenzivnijeg plasmana domaćih prozvoda kako bi akcije koje komore provode pod motom ‘kupujmo domaće’ konačno dobile puni smisao.

Naveo je kako su sve mjere u funkciji rješavanja trenutnih tržišnih viškova, a kako bi se izbjeglo pribjegavanje restriktivnim mjerama - zabrane uvoza…, te da je na tom planu neophodno uvezati sve aktere – primarne proizvođače, klaoničare, prerađivače i trgovinske lance.

Izvršni direktor kompanije Bingo Tuzla Edin Ibrahimović je uime tog trgovinskog lanca izrazio podršku nastojanjima resornog ministarstva, podsjećajući kako se radi o kompaniji koja je posvećena podršci i razvoju domaće proizvodnje.

"Rado smo se odazvali ovoj i odazvaćemo se svim inicijativama orijentiranim ka jačanju bh. privrede", poručio je Ibrahimović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti