Pet-Friendly logističar: Sa cargo-partnerom svaki ljubimac ima siguran transport

27.08.2020. 09:23 / Izvor: Akta.ba
Pet-Friendly logističar: Sa cargo-partnerom svaki ljubimac ima siguran transport

"Pet-Friendly logističar" kompanija cargo-partner pruža ekspertizu i savjete o međunarodnom transportu kućnih ljubimaca.

Pružalac usluga međunarodnog transporta i informacione logistike ima dugogodišnje iskustvo u transportu živih životinja i pruža sveobuhvatnu ekspertizu, savjete i podršku vlasnicima kućnih ljubimaca. Čak i za vrijeme restrikcija putovanja avionom tokom posljednjih mjeseci, kompanija cargo-partner je uspješno organizirala nekoliko međunarodnih transporta kućnih ljubimaca, osiguravajući najviše standarde udobnosti i bezbjednosti.

Jedna od glavnih briga vlasnika, jeste kako organizirati transport za svoje ljubimce prilikom putovanja ili preseljenja. Ako je odredište relativno blizu, psi, mačke ili drugi mali kućni ljubimci se mogu prevesti automobilom. Međutim, kada se radi o putovanju avionom, za organiziranje zračnog transporta potrebna im je pomoć stručnjaka za transport i logistiku. 

Kompanija cargo-partner ima posvećene timove, specijalizirane za transport živih životinja u nekoliko europskih zemalja, koji mogu pružiti transportna rješenja do i od bilo kojeg mjesta u svijetu. cargo-partner Hrvatska je svojim članstvom u IPATA (Međunarodna asocijacija za transport kućnih ljubimca i životinja)  od 2018. godine, omogućio kompaniji da  na taj način postane prvi logističar u Jugoistočnoj Europi koji se pridružio ovoj organizaciji. Razgovarali smo sa Zoranom Starčevićem, generalnim direktorom cargo-partner Hrvatska, kako bismo saznali više o detaljima na koje vlasnici kućnih ljubimaca trebaju obratiti pažnju kada žele transportovati svoje kućne ljubimce avionom.

Počnite planirati ranije, kako biste pripremili sve dokumente 

Prvi korak je da se obezbjedi sva potrebna dokumentacija. "Naš tim za transport živih životinja će informisati korisnike o svim potrebnim dokumentima,uključujući veterinarske dokumente, kao što su pasoš za kućne ljubimce i važeće zdravstveno uvjerenje, kako bi se osiguralo nesmetano putovanje. Pošto se zahtjevi i procedure razlikuju od zemlje do zemlje, preporučujemo vam da stupite u kontakt sa našim timom najmanje 14 dana unaprijed. Na taj način bi se osiguralo dovoljno vremena za sve potrebne pripreme. Neke zemlje zahtijevaju test krvi na bjesnilo, 'titar test', koji se mora uzeti najmanje 30 dana nakon vakcinacije protiv bjesnila", kaže Zoran Starčević.

Precizna koordinacija kako bi se osiguralo neometano putovanje 

Nakon što cargo-partner izvrši rezervaciju leta i primi potvrdu od avio kompanije, izdaje se avionski tovarni list  (AWB), kojim se potvrđuje pomenuta rezervacija. Osim toga, tim za transport ljubimaca koordinira svu potrebnu komunikaciju  sa avio kompanijama, veterinarima i svim ostalim uključenim stranama na mjestima polaska, tranzita i odredišta. Zoran Starčević objašnjava: "Pomno planiramo i pratimo svaki dio putovanja, kako bismo osigurali nesmetane procedure i udoban transport za kućne ljubimce naših klijenata. Svaki detalj je važan - od provjere dokumentacije i potvrde rezervacije kod avio kompanije, pa do organiziranja ukrcaja i odlaska, rukovanja u tranzitu i konačno, dolaska na odredište. Posebno vodimo računa da pažljivo pratimo sve korake, jer znamo da mnogi od naših klijenata smatraju svoje kućne ljubimce članovima porodice. Osim toga, IATA (Međunarodna asocijacija za vazdušni transport) zvanično smatra žive životinje specijalnom vrstom tereta, što znači da postoje veoma strogi propisi i nijedan detalj se ne smije izostaviti.” 

 

Na zahtjev, tim kompanije cargo-partner Hrvatska također može obezbijediti putničke transportere, obučeno osoblje da prati kućne ljubimce za vrijeme leta kao i drumskog transporta sa namjenskim vozilom. Zoran Starčević objašnjava: "Naš specijalni kombi za transporte životinja osigurava najviši komfor i bezbjednost. Mi ga uglavnom koristimo u Hrvatskoj, ali i za isporuke u i iz susjednih zemalja poput Srbije, Slovenije ili Bosne i Hercegovine." 

Uspješan transport pasa uprkos restrikcijama za vrijeme COVID-19 

Nedavno su se pobjednici rijaliti šoua “Superpar” (“Super couple”) iz Hrvatske zahvalili timu kompanije cargo-partner koji su organizovali prijevoz njihova dva psića Andži (Angie) i Snupi (Snoopy) iz Zagreba u Toronto. Nije bilo jednostavno pripremiti sve potvrde i dokumentaciju zbog situacije sa pandemijom, budući da su mnoge avio kompanije otkazale većinu svojih letova. Uprkos izazovnim okolnostima, cargo-partner Hrvatska je uspješno kompletirala sve potrebno i osigurala prijevoz pasa za Kanadu. Zoran Starčević kaže: "Ovo je samo jedna od mnogih priča o uspjehu našeg specijaliziranog tima, koji prema svakom transportu životinja postupa sa najvećom brigom i pažnjom do u detalje. Ponosni smo što sebe nazivamo “pet-friendly logističar“ i što možemo pružiti sveobuhvatnu ekspertizu, kako bismo osigurali da svaki kućni ljubimac ima bezbjedno i ugodno putovanje sa kompanijom cargo-partner." 

Transporti živih životinja u i iz Srbije 

Osim Hrvatske, cargo-partner ima također posvećene timove za transport životinja i u nekoliko drugih evropskih zemalja, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Za transport živih životinja u i iz Srbije, kupci mogu posjetiti web stranicu nadležnog ministarstva da bi saznali sve o potrebnoj dokumentaciji ili jednostavno stupiti u kontakt sa specijaliziranim cargo-partner timom u Srbiji.  Zahtevi za transport treba da se najave najmanje 14 dana unaprijed kako bi se osiguralo dovoljno vremena za pripremu. cargo-partner će ponuditi detaljne savjete i organizirati sve korake - od rezervacije leta kod avio kompanije do rukovanja prihvatom kućnog ljubimca u tovarnom prostoru kao i nadgledanja procesa ukrcaja.  Osim toga, kompanija može da obezbjedi putne transporete koje su u skladu sa IATA. Pored kućnih ljubimaca, kao što su mačke i psi, kompanija cargo-partner u Srbiji također nudi ekspertizu u transportu  egzotičnih i laboratorijskih životinja. Ljubimci se prema odredištima u SAD i Aziji šalju direktnim letovima za Dubai i NewYork.  

Da biste saznali više, stupite u kontakt sa specijaliziranim timovima kompanije cargo-partner za transport živih životinja.

O kompaniji cargo-partner

 cargo-partner je pružalac usluga informacione logistike u privatnom vlasništvu, koji nudi sveobuhvatan portfelj rješenja za zračni, pomorski i kopneni transport, kao i skladištenje. Sa više od jedne trećine stoljeća stručnosti u oblasti informacione tehnologije i optimizacije lanaca snabdijevanja, kompanija osmišljava namjenske usluge za širok spektar djelatnosti kako bi stvorila konkurentne prednosti za svoje klijente širom svijeta. Osnovan 1983. godine, cargo-partner je ostvario promet od 825 miliona eura (procjena) u 2019. godini i trenutno zapošljava 3.150 ljudi širom svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti