Vlasti u BiH premalo uradile za spas ekonomije u vrijeme pandemije

27.08.2020. 10:00 / Izvor: BHRT
Vlasti u BiH premalo uradile za spas ekonomije u vrijeme pandemije

Ukupne gubitke bh. privrede nije moguće sabrati, ocjenjuje struka. Direktni gubici mjere se u stotinama miliona maraka. Indirektni troškovi su mnogo veći.

Vlade Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine donijele su set mjera za suzbijanje posljedica u ekonomiji, izazvanih koronavirusom. One, ipak, nisu uspjele dovoljno zaštititi privatni sektor, posebno srednja i mala preduzeća. Navodi se to, između ostalog, u izvještaju Evropske socijalne mreže sačinjene za Evropsku komisiju.

Zatvaranje preduzeća, gubitak radnih mjesta, kasni odgovor na krizu – to su ocjene stanja u bh. privredi koje se navode u izvještaju Evropske socijalne političke mreže. Korona kriza, navodi se, dodatno će pogoršati položaj radnika u privatnom sektoru.

"Vlasti u Republici Srpskoj reagovale su brže, a kroz formulisanje odluka kao odgovor na krizu usvojen je čitav niz prijedloga sindikalne organizacije. U Federaciji BiH se problem iskazao i u socijalnom dijalogu, a mjerama nisu zadovoljni ni poslodavci ni sindikati."

Poslovna zajednica u oba entiteta očekuje mnogo više. Dosadašnja pomoć je ocijenjena kao “pomoć privredi da preživi”. Oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa, tvrde poslodavci, nije dovoljno.

"Mi smo u razgovorima sa Vladom dogovorili da u ugostiteljstvu, saobraćaju i nadam se drugim sektorima, poslodavci koji imaju preko 30 posto pada plate poreze i doprinose u manjem iznosu, a oni s padom od preko 50 posto da uopšte ne plate poreze i doprinose", navodi Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS:.

"Set reformskih zakona koji su u velikoj mjeri pripremljeni i koji su bez korone trebali da stupe na snagu i oni su u Federaciji BiH već 2,3 godine na dnevnom redu, čak su već na Parlamentu druga godinu, kako stoje zakoni o doprinosima, porezu na dohodak, porezu na dobit. Radi se o jednom kompletnom rasterećenju privrede, rasterećenju rada", kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Entiteti su dali maksimum s obzirom na stanje u budžetima, smatra naš sagovornik. Donesene mjere su ublažile stanje. Potrebno je, kaže, nastaviti sa subvencijama i grantovima kako bi se obezbijedila kontinuirana pomoć. Problem vidi u padu potrošnje.

Predrag Duduković, ekonomski analitičar smatra da treba sistemski pomoći da se urede, prije svega, grane koje imaju najveće probleme, najprije da se njima pomogne, to je turizam, prevoznici itd, kako njima pomoći.

"Samim tim će se generisati veća potrošnja koja će lančano pomoći ostalim privrednim subjektima", ističe on.

U oba entiteta postoje problemi u obezbjeđivanju radnih uslova. To je navedeno u izvještaju. Danas je taj problem posebno izražen, upozoravaju u sindikatu, ugroženo je zdravlje radnika.

"Potrebno je sačuvati čovjeka, sačuvati radnika. Svaki poslodavac mora ispoštovati sve mjere koje štite radnika. Da li je u stvarnosti tako? Nije", kaže Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Ukupne gubitke bh. privrede nije moguće sabrati, ocjenjuje struka. Direktni gubici mjere se u stotinama miliona maraka. Indirektni troškovi su mnogo veći.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti