Predsjedništvo BiH: Omogućiti ulazak građanima SAD, Turske i Rusije

27.08.2020. 16:29 / Izvor: Akta.ba
Predsjedništvo BiH: Omogućiti ulazak građanima SAD, Turske i Rusije

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici usvojilo zaključak kojim zadužuje Vijeće ministara BiH da da saglasnost za ulazak državljana Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine i Republike Turske u Bosnu i Hercegovinu tokom trajanja pandemije.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici usvojilo zaključak kojim zadužuje Vijeće ministara BiH da da saglasnost za ulazak državljana Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine i Republike Turske u Bosnu i Hercegovinu tokom trajanja pandemije.

Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara BiH da se pojačaju kadrovski i materijalni kapaciteti Granične policije BiH u svrhu zaštite granice Bosne i Hercegovine radi sprečavanja ilegalnih migracija. Predsjedništvo BiH podržava aktivnosti Ministarstva sigurnosti BiH na harmonizaciji i koordinaciji aktivnosti sigurnosnih agencija i policijskih snaga u skladu sa njihovim nadležnostima na planu zaštita granica BiH, očuvanju javnog reda i mira i zaštite lične i imovinske sigurnosti građana BiH.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje:

Ugovora o grantu između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope „Predizborni program pomoći lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2020. godine”

Dodatka Memoranduma o razumijevanju - Uslovi za održavanje alata, aplikacija i praksi kojima je pristupio Institut za intelektualno vlasništvo BiH, između Instituta za intelektualno vlasništvo BiH i Ureda Evropske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO)

Memoranduma o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) i Neprofitnog privatnog dioničkog društva za promociju izvoza Mađarske (HEPA)

Memoranduma o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) i Kabineta za investicije Predsjedništva Republike Turske (Kabinet za investicije) o saradnji u promociji ulaganja.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici ratifikovalo:

Sporazum o finansiranju državnog programa aktivnosti za Bosnu i Hercegovinu za 2018. godinu između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH i Evropske unije, koju zastupa Evropska komisija

Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Rumunije o međusobnoj zaštiti tajnih podataka

Ugovor iz Marakeša (WIPO) za olakšanje pristupa objavljenim djelima slijepim, slabovidnim i osobama koje se iz drugog razloga ne mogu koristiti štampom

Izmijenjenu konvenciju Evropske organizacije za satelitske komunikacije (EUTELSAT).

Dodatni protokol 6. o trgovini uslugama uz Sporazum o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom Sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006)

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Izvještaj člana Međunarodne komisije za sliv rijeke Save o predsjedavanju Bosne i Hercegovine Međunarodnom komisijom za sliv rijeke Save u periodu od 2017. do 2020. godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti