Planirana kupovina uređaja za mjerenje koeficijenta prianjanja od 24.000 eura

28.08.2020. 11:46 / Izvor: Glas Srpske
Planirana kupovina uređaja za mjerenje koeficijenta prianjanja od 24.000 eura

Niko do sada u BiH nije kontrolisao da li su i koliko putevi klizavi, jer niko nema uređaj za to.

Slijetanju automobila sa kolovoza koje se sve češće završava smrtonosnim ishodom, osim nekontrolisane brzine doprinosi i klizavost pojedinih dionica za koje se pretpostavlja da nisu izgrađene prema propisima, što bi već u idućoj godini trebalo da bude razjašnjeno jer Agencija za bezbjednost saobraćaja RS namjerava da kupi uređaj za mjerenje koeficijenta prianjanja.

Rekao je to za "Glas Srpske" zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović, naglasivši da taj uređaj nema niko u BiH.

"Ne treba biti nikakav stručnjak da zaključite da će će se klizati i gume automobila na cesti na kojoj vam se kliže u cipelama. Kako drugačije objasniti što vozila stalno izlijeću sa kolovoza na krivini Tutnjevac i drugim mjestima koja već godinama važe za opasna u saobraćaju", rekao je Radović.

Pojasnio je da prema svim važećim zakonskim aktima, putevi moraju ispunjavati određene uslove u smislu bezbjednosti u saobraćaju, a jedan od njih je i koeficijent prianjanja, takozvana mikrohrapavost i makrohrapavost. Radović ističe da aerodromske piste imaju najzahtjevnije uslove, potom autoputevi, pa slijede magistralni i lokalni putevi.

"Niko do sada u BiH nije kontrolisao da li su i koliko putevi klizavi, jer niko nema uređaj za to. Oko 40 odsto saobraćajnih nesreća u julu i avgustu prošle godine bilo je slijetanje sa kolovoza, a to se najčešće uz visoku brzinu događa na mjestima gdje koeficijent prianjanja nije odgovarajući", rekao je Radović.

Dodao je da je 2012. godine ekspert iz Njemačke na mjestu u Drugovićima na kojem se često događaju saobraćajne nesreće kazao da je asfalt kao staklo.

"Predložićemo Savjetu za bezbjednost saobraćaja nabavku uređaja. Nabavna cijena u Švedskoj je oko 24.000 evra plus troškovi carine, poreza i transporta. Uređaj bismo kupili za potrebe Inspektorata RS od novca koji izdvajaju osiguravajuća društva od obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti", rekao je Radović, dodavši da bi u septembru ovaj prijedlog trebalo da se nađe na sjednici Savjeta.

Radović je kazao, da ukoliko ideja bude podržana, rok za isporuku uređaja je četiri mjeseca.

"Potrebno je obučiti i ljude koji bi rukovali tim uređajem, tako da ako sve bude teklo prema planu, realno je očekivati da imamo uređaj u prvoj polovini iduće godine", kazao je Radović.

Brza vožnja, alkohol i nepažnja, posebno u ljetnjim mjesecima uzimaju živote na putevima širom RS, što potvrđuje podatak da je od početka godine poginula 61 osoba. Od ukupnog broja, čak 19 je poginulo u avgustu, od čega petoro u jednom danu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti