Za oporavak privrede RS-a će trebati bar godina i po

29.08.2020. 10:49 / Izvor: SRNA
Za oporavak privrede RS-a će trebati bar godina i po

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević smatra da će ekonomiji trebati bar godinu i po da se vrati na nivo iz 2019. godine, ali privreda Srpske će se oporaviti i vratiti u normalne tokove.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević smatra da će ekonomiji trebati bar godinu i po da se vrati na nivo iz 2019. godine, ali privreda Srpske će se oporaviti i vratiti u normalne tokove, čemu će doprinijeti podsticanje potrošnje i investicija, te kupovina domaćih proizvoda.

Petričević je istakao da na taj način Srpska čuva proizvodnju i radna mjesta, te jača budžet.

"Kriza može biti i šansa, pa oporavak možemo ubrzati ukoliko uspijemo privući strane kompanije da investiraju i proizvodnju iz dalekoistočnih zemalja premjeste na područje jugoistočne Evrope", rekao je Petričević za "Glas Srpske".

On je naglasio da postoje i pozitivni pokazatelji, poput rasta plata, blagog rasta industrijske proizvodnje i činjenice da je zadržan nivo zaposlenosti jer Srpska ima najmanji broj otpuštenih radnika u regionu.

"Pandemija je usporila i zaustavila mnoge projekte. Biće potrebno vrijeme za povratak na staro, ali privreda će se oporaviti, kao što je to bio slučaj nakon svjetske finansijske krize od 2008. do 2010. i poplava 2014. godine", rekao je Petričević i podsjetio da će za privredu Garantni program omogućiti plasman 238 miliona KM kredita.

On ističe da, osim mjera koje sprovodi, Republika Srpska pregovara i sa međunarodnim institucijama da se, osim povoljnih kredita, osiguraju grantovi, gdje ministar vidi šansu da se djelimično amortizuju gubici.

(Foto: Nezavisne)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti