Turistički djelatnici zadovoljni špicom sezone u Neumu

30.08.2020. 11:51 / Izvor: Fena
Turistički djelatnici zadovoljni špicom sezone u Neumu

Zbog epidemiološke situacije ove godine izostali su turisti iz Slovačke, Češke, Poljske i drugih udaljenijih zemalja.

Ljetna sezona u Neumu polako se primiče kraju, a imajući u vidu početak sezone i sve probleme koje je prouzrokovala pandemija koronavirusa, turistički djelatnici u jedinom bh. gradu na moru mogu biti relativno zadovoljni ostvarenim rezultatima.

" Ljetna turistička sezona u sedmom i osmom mjesecu bila je zadovoljavajuća. U četvrtom i petom mjesecu nije se moglo ući u Neum bez negativnog testa na covid-19, nije bilo seminara i kongresa. Lagano smo krenuli u šestom mjesecu, a u sedmom i osmom bili smo puni gostiju i nadam se da će se sezona produžiti još tjedan-dva", kazao je u razgovoru za Fenu načelnik Općine Neum Živko Matuško.

Zbog epidemiološke situacije ove godine izostali su turisti iz Slovačke, Češke, Poljske i drugih udaljenijih zemalja. Na neumskim plažama uglavnom su odmarali domaći gosti te turisti iz Srbije kojih je ove godine bilo značajno više nego prethodnih godina.

Špica sezone na razini prošlogodišnje

Kada su u pitanju statistički podaci, hotelijeri kažu kako je špica sezone bila gotovo na razini prošle godine no problem je potpuni izostanak predsezone te neizvjesna postsezona.

"Bit ćemo zadovoljni ako nam ova godina bude na razini 40 do 45 posto u odnosu na prošlu. Sedmi i osmi mjesec su bili iznimno popunjeni, međutim predsezona je nepovratno izgubljena, deveti i deseti mjesec su slabo popunjen i kompletan kongresni turizam je otkazan. Ovih dana nam je otkazan jedan veliki kongres i sve će se u postsezoni svoditi na individualne dolaske i dosta toga će ovisiti o vremenskim prilikama. Bit ćemo zadovoljni ako budemo na 30 posto kapaciteta u devetom mjesecu",  kazao je Feni direktor prodaje neumskog hotela Sunce Davor Krešić.

Slične rezultate bilježi i Grand hotel Neum.

"Na samom smo kraju ljetne sezone i možemo biti relativno zadovoljni. Nismo zabilježili nikakve rekorde, ali nismo ni u velikom minusu u odnosu na prošlu godinu, barem ne kada su u pitanju sedmi i osmi mjesec. U ta dva mjeseca imat ćemo za oko deset posto lošije rezultate nego 2019. godine, dok promatrano na godišnjoj razini očekujemo pad broja noćenja od 65 posto", istaknuo je koordinator poslovanja Grand hotela Neum Branimir Butigan.

Hotelijeri ističu kako se nadaju da će s ostvarenim prihodima uspjeti zadržati radnike i dočekati novu sezonu.

"Mi imamo stalno zaposlenih osamdesetak ljudi i od početka korona-krize svi smo na nekih 70 posto plaće, pa čak i u ovim ljetnim mjesecima bez obzira što dobro radimo. Cilj nam je da s ovim što smo zaradili preguramo do sljedeće sezone i da radnici ostanu na okupu", kazao je Butigan.

Pripreme za sljedeću sezonu

Iz hotela Sunce navode kako su ostvareni prihodi dovoljni za "hladni pogon" te da će sve ostale planove morati staviti na led.

"U hotelijerstvu su potrebne stalne investicije i ulaganja. Mi ćemo, nažalost, morati otkazati neke planirane investicije za sljedeću sezonu, ali nadam se da ćemo uspjeti pregurati ovu godinu i da ćemo dočekati sljedeću turističku sezonu", kazao je Krešić.

I hotel Sunce i Grand hotel Neum ostat će otvoreni do kraja devetog mjeseca. Svoja vrata planiraju ponovno otvoriti sredinom trećeg mjeseca 2021. godine, a u slučaju poboljšanja epidemiološke situacije moguće je da budu otvoreni i u vrijeme novogodišnjih praznika. No, kako kažu, sada je prerano o tome govoriti.

"Mi sve radimo kao da će sljedeća sezona biti najnormalnija, kao što rade i turoperatori i naši partneri koji nam dovode goste. Ugovori su potpisani, aranžmani su u prodaji i mi se moramo ponašati kao da će sve biti u redu, ali, naravno, moramo imati i neki alternativni plan. Mi se nadamo da će pandemija stati, da će se avioni dići i da će se sve vratiti u normalu do početka sljedeće sezone", optimističan je Krešić.

Za kraj sljedeće godine najavljen je i završetak magistralne prometnice Stolac – Neum, koja će, nadaju se u jedinom bh. gradu na moru, dati dodatni zamah lokalnom turizmu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti