Obnovljen rad "Terpentin"-a, uskoro osvajanje tržište Izraela i Rusije

31.08.2020. 00:00 / Izvor: SRNA
Obnovljen rad 'Terpentin'-a, uskoro osvajanje tržište Izraela i Rusije

U Višegradu je obnovljen rad Fabrike boja i lakova "Terpentin", kojom rukovodi preduzeće "Autometal".

U Višegradu je obnovljen rad Fabrike boja i lakova "Terpentin", kojom rukovodi preduzeće "Autometal".

Generalni direktor višegradskog preduzeća "Autometal" Milan Đukanović rekao je Srni da se Fabrika "Terpentin" vratila na tržište nakon detaljnog ispitivanja želja i potreba potrošača.

"Plan je bio da u martu startuje proizvodnja, ali smo, zbog virusa korona i pada potražnje, bili prinuđeni da to odgodimo. Proizvodnja je sada počela. Obavljen je generalni remont svih mašina u proizvodnom pogonu i ispitivanje svih mjernih instrumenata, a dobili smo i sve neophodne dozvole od resornog ministarstava", naveo je Đukanović.

On je naglasio da kompanija trenutno proizvodni program koncipira na 33 proizvoda koji su na bazi alkidnih, akrilnih, epoksi smola, na bazi nitroceluloze, a, osim toga, detaljno rade na pripremi boja i lakova na vodenoj bazi, čime će zaokružiti kompletan proizvodni program, posebno za drvnu, metalnu i građevinsku industriju.

"Naš fokus je na industrijskim, velikim potrošačima. Za narednu godinu planiramo ekspanziju proizvodnje i osvajanje tržišta široke potrošnje", rekao je Đukanović.

On je dodao da je u "Terpentinu" zaposleno osam radnika, od kojih dva hemijska inženjera, a da "Autometal" zapošljava ukupno 21 radnika.

"Planiramo zapošljavanje još ljudi i usavršavanje rada. Proizvode plasiramo u BiH, a u planu imamo tržište Izraela i Rusije", naveo je Đukanović.

On je napomenuo da se "Autometal" bavi i proizvodnjom i trgovinom mašinskih elemenata, te da su, nakon dugogodišnjeg rada u mašinstvu, odlučili da znanje prenesu i na hemijsku industriju.

Hemijski inženjer Maja Grabovac iz Teslića rekla je da je u Višegrad dovela dobra poslovna ponuda i da je prezadovoljna.

Valentina Stanić sa Sokoca rekla je da u firmi ima mogućnost napredovanja i da radi uz starije kolege koje imaju veliko iskustvo.

Fabrika boja i lakova "Terpentin" osnovana je 1913. godine u Višegradu. U najboljim danima zapošljavala je od 350 do 500 radnika. Prestala je sa radom 2009. godine poslije stečaja.

U preduzeću su se proizvodili boje i lakovi za drvnu, industriju papira i metalsku industriju, a firma je izvozila svoje proizvode na tržište Češke, Ukrajine i Poljske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti