Završne pripreme za pokretanje nekadašnje fabrike "Terpentin" u Višegradu

09.01.2020. 08:00 / Izvor: SRNA
Završne pripreme za pokretanje nekadašnje fabrike 'Terpentin' u Višegradu

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je svima poznato da je ovo jedina fabrika ove vrste u BiH.

Predstavnici opštine Višegrad obišli su jučer pogone fabrike boja i lakova "Terpentin", gdje su u toku završne pripreme za početak proizvodnje 1. marta.

Firmom će rukovoditi fabrika "Privredni preporod" iz Banjaluke, koja je i vlasnik, kao i preduzeće "Autometal" iz Višegrada.

Direktor fabrike "Preporod" iz Banjaluke Dragan Borković rekao je da će sa poslovnim partnerima iz Višegrada pokrenuti fabriku 1. marta i vratiti je na tržište ove zemlje.

"To je jedina industrija boja i lakova koja je ozbiljna u BiH i koja ima tradiciju", istakao je Borković.

Vlasnik predzuzeća "Autometal" Petar Đukanović rekao je da su izvršene pripreme i da se startuje sa proizvodnjom u fabrici boje i lakova.

"Proizvodićemo veća pakovanja boja za vagone, putnu boju, boje za metal, temeljne i završne, za termoelektrane", istakao je Đukanović.

On je naglasio da će zaposliti deset do 15 nekadašnjih radnika ove firme koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i sadašnjih 22 koliko ima firma "Autometal", te da će se broj zaposlenih povećavati sa većim obimom proizvodnje.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je svima poznato da je ovo jedina fabrika ove vrste u BiH.

"Nadamo se da će krenuti sa uspješnom proizvodnjom, vjerujem da će uspjeti, a imaće podršku opštine i Vlade Republike Srpske", naveo je Đurević.

Fabrika boja i lakova "Terpentin" osnovana je 1913. godine u Višegradu. U najboljim danima zapošljavala je od 350 do 500 radnika.

U preduzeću su se proizvodili boje i lakovi za drvnu, industriju papira i metalsku industriju, a firma je izvozila svoje proizvode na tržište Češke, Ukrajine i Poljske. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti