Predloženo uputstvo o uvozu grožđa radi zaštite domaće proizvodnje

02.09.2020. 07:39 / Izvor: SRNA
Predloženo uputstvo o uvozu grožđa radi zaštite domaće proizvodnje

Usvajanje ovog dokumenta inicirao je resorni ministar Staša Košarac

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara izradilo je Nacrt uputstva o postupanju nadležnih institucija prilikom uvoza grožđa u BiH i proslijedilo ga na usaglašavanje nadležnim institucijama Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Usvajanje ovog dokumenta inicirao je resorni ministar Staša Košarac nakon detaljnih analiza i razgovora sa predstavnicima grupacije proizvođača vina pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH, koji su u više navrata iskazali potrebu za zaštitom domaće proizvodnje vina, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Uputstvom se uređuju dodatne kontrole, nadzor i postupanje nadležnih institucija prilikom uvoza grožđa u BiH u skladu sa postojećim zakonskim odredbama.

"Analizirajući probleme i moguće mjere podrške domaćim vinarima, predložili smo uputstvo o postupanju nadležnih institucija prilikom uvoza grožđa kako bismo doprinijeli saniranju negativnih efekata na domaću proizvodnju vina, izazvanih pojavom i širenjem virusa korona", istakao je Košarac.

On je dodao da, s obzirom na to da su posljedice pandemije gotovo zaustavile prodaju i izvoz vina, domaći proizvođači traže donošenje mjera koje bi konkretno pomogle da se smanje zastoji u poslovanju, posebno imajući u vidu činjenicu da će se situacija dodatno pogoršati na jesen dolaskom nove sezone berbe grožđa i proizvodnje vina.

Košarac je ukazao i na neophodnost ubrzanja aktivnosti nadležnih institucija na donošenju novih propisa iz ove oblasti sa fokusom na donošenje zakona o vinu BiH, koji bi bio usklađen sa pravnom tekovinom EU.

S tim u vezi, on je podsjetio da novoimenovana radna grupa za izradu zakona o vinu aktivno radi na pripremi ovog zakonskog rješenja, u skladu sa pravnom stečevinom EU, kako bi se sistematski riješio niz problema u ovoj oblasti.

Nacrt uputstva o postupanju nadležnih institucija prilikom uvoza grožđa u BiH upućen je na usaglašavanje ministarstvima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, Odsjeku za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta, Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Agenciji za bezbjednost hrane BiH, Upravi za inspekcijske poslove Republike Srpske, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Inspektoratu Vlade Brčko distrikta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti