Zloupotrebe u RS-u, korisnici podsticaja bit će sancionisani

02.09.2020. 08:50 / Izvor: Nezavisne novine
Zloupotrebe u RS-u, korisnici podsticaja bit će sancionisani

Utvrđeno je da na oko 28 odsto površina nije izvršena sjetva merkantilne pšenice na prijavljenim parcelama.

V.d. direktora Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske (RS) Predrag Sladojević govorio je o zloupotrebama korisnika tokom podsticaja za sijanje pšenice i repice.

"Agencija je izvršila kontrolu na licu mjesta na parcelama za koje je izvršena prijava sjetve merkantilne pšenice na području 18 opština. Utvrđeno je da na oko 28 odsto površina nije izvršena sjetva merkantilne pšenice na prijavljenim parcelama. Potpuno neslaganje stanja na terenu sa izvršenom prijavom je utvrđeno kod 38 korisnika. Ovi korisnici će biti sankcionisani dodjelom pasivnog statusa u naredne dvije godine, a to znači da u naredne dvije godine neće moći ostvariti bilo koji podsticaj. Pored kontrole na licu mjesta, izvršena je i kontrola na osnovu sistema 'etFarm' i utvrđeno je da kod 825 korisnika nije identifikovan usjev merkantilne pšenice, te će se iznos podsticajnih sredstava umanjiti za utvrđeno neslaganje", pojasnio je.

Rekao je i da je izvršena kontrola sjetve uljane  repice na području pet opština.

"Navedena kontrola je izvršena na uzorku od osam korisnika, što čini 27 odsto od ukupno zaprimljenih prijava za sjetvu uljane repice. Utvrđene su nepravilnosti na pet odsto kontrolisanih površina, a jednom korisniku će se dodijeliti pasivan status, jer nije uopšte zasijao uljanu repicu. U toku je kontrola prijavljenih parcela pod usjevom merkantilne soje i suncokreta, gdje su takođe uočena određena neslaganja prijavljenih i na licu mjesta kontrolisanih površina navedenih kultura. Po osnovu izvršenih kontrola na sjetvenim površinama merkantilne pšenice i uljane repice, uštede u agrarnom budžetu iznose 650.000 maraka", rekao je.

Napomenuo je kako su  nedavno pokrenutom platformom "et-Farm" uvezani podaci elektronskog katastra i podaci iz registra poljoprivrednih gazdinstava sa satelitskim - rendgenskim snimcima.

"On vrši verifikaciju prijavljenih parcela i identifikaciju usjeva na parcelama, što značajno olakšava terensku kontrolu, a znatno je olakšana i obrada podataka prilikom obračuna podsticaja. Njegovom primjenom vršimo dvostruku uštedu u budžetu. Prva je da ćemo spriječiti neosnovano korišćenje podsticajnih sredstava, a druga je vezana za uštedu i smanjenje troškova terenske kontrole, koji su značajna stavka u našem budžetu", napominje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti