Evropska unija donirala opremu Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenje

02.09.2020. 10:36 / Izvor: Fena
Evropska unija donirala opremu Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenje

Glavni cilј tog projekta je jačanje kapaciteta za događaje i incidente.

Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja dobila je donaciju savremene forenzičke opreme od Evropske unije u iznosu od oko 150.000 eura u okviru Projekta 58 "Obezbjeđivanje specijalizovane opreme za HBRN forenziku u zemljama Jugoistočne i Istočne Evrope".

Glavni cilј tog projekta je jačanje kapaciteta za događaje i incidente uzrokovane hemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim oružjem i materijalima.

Projekat 58 implementira Centar za nauku i tehnologiju Ukrajine (STCU). Donirana oprema se sastoji od lične zaštitne opreme kao i mini mobilne laboratorije za obradu tzv. HBRN lica mjesta (detektori, dozimetri i druga pomoćna oprema za otkrivanje, mjerenje, analizu i identifikaciju opasnih agenasa) i namijenjena je za označavanje i obradu HBRN lica mjesta, prikupljanje uzoraka i tragova sa lica mjesta, detektovanje i mjerenje HBRN agenasa, propisno pakovanje kao i dekontaminaciju HBRN forenzičkog tima i opreme.

Oprema koju je donirala EU će pomoći u podizanju svijesti o događajima HBRN-a, kao i u uspješnoj kriminalističkoj obradi HBRN lica mjesta, saopćeno je iz Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti