Omogućen nastavak izvoza mesa u Tursku, prve isporuke sljedeće sedmice

02.09.2020. 13:01 / Izvor: Fena
Omogućen nastavak izvoza mesa u Tursku, prve isporuke sljedeće sedmice

Prve isporuke u Tursku očekuju se u narednoj sedmici.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izrazio je podršku nastavku vanjskotrgovinskog prometa BiH sa Turskom nakon što su dvije domaće kompanije potpisale ugovore o izvozu mesa na tursko tržište, saopćeno je iz resornog ministarstva. Prve isporuke u Tursku očekuju se u narednoj sedmici.

"Predstavnici turske kompanije 'Tareks' informisali su nas da su sklopili ugovore o uvozu mesa iz BiH sa firmama 'ZP-komerc' iz Bijeljine i 'Šišović' iz Rakitnog, na osnovu kojih će ovaj aranžman sa Turskom biti nastavljen. Turski inspektori već su na terenu, tako da se prve isporuke u Tursku očekuju tokom naredne sedmice", rekao je ministar Košarac.

Podsjetio je da se zahtjev prema turskoj strani odnosio na povećanje broja kooperanata, imajući u vidu značaj nastavka i unapređenja izvoza s aspekta primarnih ciljeva poštivanja međunarodnih ugovora i obaveza BiH i otvaranja novih tržišta.

Izrazio je nadu da će u predstojećem periodu u posao sa Turskom biti uključen veći broj domaćih kompanija koje se bave klaoničarskom djelatnošću i koje su certifikovane od Turske, pri čemu će se insistirati na otkupu primarne domaće proizvodnje.

"Od početka mandata zagovaram ravnopravnu zastupljenost i uključenost kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH u posao izvoza mesa na tursko tržište. Čvrsto sam opredijeljen za istrajnost u takvoj politici jer je apsolutno neprihvatljiva prethodna praksa u kojoj su pojedinci imali povlašten položaj i ostvarivali monopol na tržištu", riječi su ministra Košarca.

Podsjećajući na zahtjev turskoj strani za povećanje iskorišćenosti kvota za izvoz mesa na tržište ove zemlje, ministar je istakao da bi ostvarivanje ovog cilja značilo značajno povećanje robne razmjene između BiH i Turske, što bi domaćim proizvođačima omogućilo veći plasman roba i veću participaciju u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

"Izvoz mesa u Tursku posebno je značajan u uslovima aktuelne epidemiološke situacije i borbe sa posljedicama koronavirusa na ukupni poljoprivredni sektor, uzimajući u obzir ostvarene viškove u proizvodnji i smanjeni unutrašnji konzum", naglasio je ministar Košarac.

On je poručio da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kontinuirano radi na obezbjeđivanju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, cijeneći da time u značajnoj mjeri doprinosi očuvanju i zaštiti domaće proizvodnje, kao i nastavku poslovnih aktivnosti izvozno orijentisanih kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti