Više od 100 izlagača i suizlagača na sarajevskom sajmu INTERIO

13.03.2013. 14:27 / Izvor: Fena

Novosti u drvnoj industriji, savremene tokove i dostignuća, naročito u unutrašnjem uređenju, predstavlja više od sto izlagača i suizlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Turske, Austrije, Italije, Poljske, Mađarske, Njemačke i Švicarske.

U Centru Skenderija Sarajevo danas je otvoren 31. međunarodni sajam šumarstva, drveta, namještaja, unutrašnjeg uređenja i drugih proizvoda od drveta „Interio 2013“

Novosti u drvnoj industriji, savremene tokove i dostignuća, naročito u unutrašnjem uređenju, predstavlja više od sto izlagača i suizlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Turske, Austrije, Italije, Poljske, Mađarske, Njemačke i Švicarske.

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković prilikom svečanog otvaranja sajma naglasio je značaj ovakvih manifestacija za predstavljanje i povezivanje poslovnih ljudi. Sajam "Interio", po njegovim riječim, prerasta u najvažniji regionalni događaj u oblasti drvne industrije, uz stručno-edukativni program koji predstavlja godišnju konvenciju poslovnih ljudi.

"Organizovanje renomiranih sajmova danas je prilika da dovedemo evropske i svjetske stručnjake, novu tehnologiju i dostignuća u Sarajevo, podijelimo mišljenja i pokažemo svijetu da imamo kvalitetne resurse, znanje i želju da pravimo velike privredne pomake", istakao je Zeljković.

Drvna industrija BiH je grana privrede koja ostvaruje suficit u vanjskotgovinskoj razmjeni. Ovaj sektor, po riječima predsjednika VTKBiH Ismeta Kumalića, u ukupnom bh. izvozu učestvuje 10 posto. Lani je izvoz drvne industrije BiH iznosio oko 826 miliona KM, a u tome izvoz namještaja je učestvovao sa 38 posto.

Također je značajno da je u zadnjih pet godina, kako je dodao, uvoz ove grane smanjen za 28 posto, pretežno finalnih proizvoda.

Direktor USAID-a u BiH David Barth je kazao da je šumski i drvoprerađivački potencijal BiH značajan i da upošljava mladu radnu snagu sa dobrim tehničkim vještinama. Međutim, kako je napomenuo, potrebno je više od toga da bi se izgradila konkurentna industrija.

Novi kupci i nova tržišta, istakao je Barth, ključni su za uspjeh drvoprerađivačkih kompanija u BiH.

Od 2009. USAID-Sida FIRMA projekt je osigurao pomoć za više od 200 kompanija iz drvoprerade, metaloprerade i sektora turizma, omogućivši im sudjelovanje na međunarodnim sajmovima i konkretne poslovne rezultate.

Uspješan nastup na sajmu i nove poslove učesnicima su poželjeli i direktor Centra Skenderija Hajriz Bećirević i kantonalni ministar privrede Emir Hrenovica.

Sajam "Interio"  je spoj prezentacija i bogatog stručno-edukativnog programa i kao takav predstavlja jednistven događaj koji prerasta u godišnju konvenciju poslovnih ljudi drvne i industrije namještaja, uključujući i šumarstvo BiH i jugoistočne Evrope.

U okviru Sajma, koji će trajati do 18. marta, bit će upriličeno niz propratnih manifestacija, koje će biti realizirane u suradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, USAID-Sida FIRMA projektom, a uz učešće razvojnih agencija SERDA iz Sarajeva, REZ iz Zenice, NERDA iz Tuzle, Drvnog klastera u BiH i portala www.a4a.info.

Sajam je za poslovne posjete otvoren od 10 do 15 sati (srijeda, četvrtak i petak) uz cijenu ulaznice od pet KM. Za širu javnost sajam je otvoren od 15 do 19 sati (srijeda, četvrtak i petak), a cijena ulaznice je jedna KM. Ostalim danima (subota, nedjelja i ponedjeljak) sajam je otvoren od 10 do 19 sati, a cijena ulaznice je, također,  jedna KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti