Nije povećana radioaktivnost izvan kontaminiranog objekta na Stupu

05.09.2020. 07:47 / Izvor: Fena
Nije povećana radioaktivnost izvan kontaminiranog objekta na Stupu

Prema svim dosad utvrđenim činjenicama, ovaj radijacijski incident, prema INES-ovoj skali, klasifikuje se kao najniži nivo, tj. "Nivo-1".

Radiološki incident u objektu A u prostoru bivšeg Energoinvesta, u naselju Stup u Sarajevu, dogodio se prilikom početka radova na jednom od objekata na ovom lokalitetu u decembru prošle godine, saopćila je Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS).

Prema navodima iz saopćenja, nema razloga za zabrinutost po zdravlje ljudi i životnu sredinu jer radiakivnost nije povećana izvan objekta koji je inače obilježen i pod nadzorom.

Unutrašnja kontaminacija prouzročena je radioaktivnim materijalom Cs-137, navedeno je također.

"Prema svim dosad utvrđenim činjenicama, ovaj radijacijski incident, prema INES-ovoj skali, klasifikuje se kao najniži nivo, tj. "Nivo-1", navodi se.

Odmah po saznanju za problem, DRARNS je u skladu s nadležnostima poduzeo sve neophodne aktivnosti i mjere u cilju pravovremene sanacije situacije, kao i rješavanja problema.

Tom prilikom DRARNS je propisao mjere kojim je obavezao vlasnike objekata o njihovim obavezama u novonastaloj situaciji.

"Od tog trenutka, DRARNS prati sutuaciju i u skladu s nadležnostima, poduzima sve neophodne radnje kako bi ovaj problem bio saniran u najkraćem roku, a sve u skladu s postojećim zakonodavnim i međunarodnim standardima", navode u saopćenju ove agencije.

Prema daljnjim navodima, Centar Zavoda za javno zdravstvo FBiH za zaštitu od zračenja, kao licencirana ustanova osposobljena za dekontaminaciju, kontrolu radijacione sigurnosti, od početka dešavanja je učestvovao u rješavanju problema.

Za ove potrebe, DRARNS je, prema navodima iz saopćenja, u skladu s dobrom praksom u međunarodnoj suradnji, uključio stručne i licencirane kuće i stručnjake iz Hrvatske i Srbije, koji su bili do velike pomoći. Oni imaju puno veće iskustvo u sličnim poslovima te će i dalje ostati angažirani u rješavanju ovog problema, zajedno s domaćinima.  

"DRARNS ovim putem želi da obavijesti javnost u Bosni i Hercegovini, a posebno građane naselja Stup, kao i sve koji rade ili prolaze na ovoj relaciji, da je kontaminirani objekat obilježen i obezbijeđen zaštitom od neovlašćenog pristupa 24 sata svakog dana. Uprava DRARNS-a putem inspekcije prati stanje nivoa zračenja i u okruženju te ovom prilikom informišemo javnost da ne postoji povećana radioaktivnost izvan obilježenog objekta. DRARNS smatra da ne postoji razlog za zabrinutost po zdravlje stanovništva i životnu sredinu, pa stoga molimo medije, kao i građane, da ne dižu paniku i ne podliježu glasinama.", stoji dalje u saopćenju.

Pozvali su sve građane da obavijeste nadležne ako primijete pokušaj neovlašćenog pristupa u obilježeni objekat.

Iz Agencije također ističu spremnost za saradnju i s drugim stručnim osobama iz oblasti zaštite od radijacije ili zaštite životne sredine iz BiH ili regiona, koji smatraju da mogu doprinijeti u rješavanju ovog pitanja.

Oni se mogu javiti DRARNS-u radi suradnje putem maila ili telefona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti