EBRD BAS: Za "ženske kompanije" grantovi do 10 000 eura

23.02.2012. 11:42 / Izvor: eKapija.ba
EBRD BAS: Za 'ženske kompanije' grantovi do 10 000 eura

Program Business Advisory Services (BAS) kojeg u BiH implementira Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pored dosadašnje linije sufinanciranja konzultantskih usluga za mala i srednja poduzeća uvodi i novi pilot projekt koji se odnosi na financiranje konzultantskih usluga za mikro, mala i srednja poduzeća koje vode ženski menadžeri ili su uz većinskom vlasništvu žena.

Program Business Advisory Services (BAS) kojeg u BiH implementira Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pored dosadašnje linije sufinanciranja konzultantskih usluga za mala i srednja poduzeća uvodi i novi pilot projekt koji se odnosi na financiranje konzultantskih usluga za mikro, mala i srednja poduzeća koje vode ženski menadžeri ili su uz većinskom vlasništvu žena. Radi se o liniji pod nazivom "Žene u biznisu na zapadnom Balkanu" koju je BAS počeo provoditi u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Javni poziv za prijavu projekata je već raspisan.

Zilhija Hasović, direktor BAS programa u BiH, kaže da je ova "ženska linija" specifičnija nego standardni BAS jer kroz nju mogu raditi i sa mikro firmama i onima koje su tek registrirane, što u standardnom BAS-u nisu mogli. U cilju ohrabrivanja poduzetnica kroz ovu liniju će biti omogućene i veće donacije, tako da za već uspostavljene firme mogu ići do 75 posto financiranja konzultantskih usluga, a za one koje tek počinju i do 90 posto.

"Tako recimo, želite otvoriti računovodstvenu agenciju, registrirali ste firmu i treba vam softver koji će vam pomoći u poslu sa klijetima. Za njega vam je potrebno oko 10 000 KM. U slučaju da to ne možete financirati mi čak možemo i direktno platiti konzultantu tj. napraviti tripartitni ugovor. To su neke pogodnosti kojima želimo ohrabriti poduzetnice da počnu poslovanje", navodi Hasović.

Pomoć ženskom poduzetništvu

Za BAS liniju "Žene u biznisu na zapadnom Balkanu" mogu aplicirati poduzetnice koje su tek osnovale svoju kompaniju ili imaju izvodljive poslovne ideje, a najveći iznos koji mogu dobiti po projektu je 10 000 eura. Kompanije koje apliciraju moraju imaju financijsku stabilnost i potencijal rasta te potrebu za uslugama poslovnog savjetovanja. Što se tiče pogodnih sektora, otvoreni su za sve poslovne sektore izuzev vojne i duhanske industrije, osiguranja, bankarstva, financijskih usluga i klađenja. Naravno, prednost daju proizvodnim djelatnostima koje su izvozno orijentirane.

Konzultanske usluge je moguće dobiti iz marketinga (istraživanje, strategija, branding, promotivni materijali, web site dizajn,...) za pripremu poslovnih planova, izradu Studije izvodljivosti, razvoj informacijskih sustava. Potencijalni aplikanti savjetodavnu podršku kroz ovaj program, između ostalog, mogu dobiti i iz oblasti poljoprivrede, energetske efikasnosti i zaštite okoliša, standardizacije...

Hasović kaže da se im se već javljaju poduzetnice te da su već tri-četiri projekta u procesu. Kroz ovaj projekt planiraju i seminare koji bi se trebali održati negdje u maju/svibnju ove godine, gdje će poduzetnice biti obučavane o tome kako pokrenuti svoj biznis. Već su uspostavili partnerski odnos sa mikrokreditnim organizacijama Mikra iz Sarajeva i MI BOSPO iz Tuzle, a javni poziv za edukaciju bi trebao biti objavljen uskoro.

Financirali konzultantske usluge za oko 600 firmi

Inače, u sklopu BAS-a, osim ove postoji i ona standardna linija putem koje program još od 2001. godine pomaže firmama u oblasti poslovnog savjetovanja. Kroz standardnu liniju rade sa privatnim kompanijama koje postoje najmanje dvije godine, imaju između deset i 250 zaposlenih i određeni potencijal rasta. Tim kompanijama pomažu u sufinanciranju konsutantskih usluga tj. sve ono što oni ne mogu sami uraditi, a što će unaprijediti njihovo poslovanje. Pod tim podrazumijevaju uvođenje sistema upravljanja kao što je ISO, HACCAP, GAP, implementacije softverskih rješenja, istraživanja tržišta, dizajniranja pakiranja proizvoda, traženja partnera i sl. Grant obično iznosi 50% ukupnih neto troškova projekta, a maksimalni iznos je 10 000 eura po projektu.

Hasović navodi da je ljepota ovog programa što firma sama bira projekt i konzultanta. "Naravno, mi provjeramo njegove reference i sudjelujemo u izradi projektnog zadatka kako bi firmi pomogli da ga urade na profesionalan način, te pratimo njegovu implementaciju. Također, sredstva se ne isplaćuju dok firma ne završi čitav projekt i isplati konzultanta. Tek kada isplata bude završena mi firmi refundiramo troškove konzultantski usluga", objašnjava naš sugovornik.

"Zašto to tako radimo? Prvo, time smo sigurni da nećemo doći do projekta koji firmi ne treba. Kada na kraju dajemo sredstva sigurni smo da će se projekt završiti, a time pomažemo i konzultantima jer dajemo sigurnost da će posao koji su uradili biti naplaćen", navodi Hasović.

Podsjetimo, do sada je kroz standardni BAS podržano oko 600 projekata, a 99 posto konzultantskih usluga koje su bile potrebne kompanijama pružili su lokalni konzultanti. Standardnu liniju BAS-a financira Europska unija, a liniju "Žene u biznisu na zapadnom Balkanu" Luxemburg, EBRD, te Kineski Tajpeh.

Danijela Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti