Voda bosanskih kraljeva: "Kraljevska voda" nadomak Bobovca slavi prirodu Bosne

17.09.2020. 10:27 / Izvor: Akta.ba
Voda bosanskih kraljeva: 'Kraljevska voda' nadomak Bobovca slavi prirodu Bosne
OTVORI GALERIJU

Kraljevska voda izvire na planinskom izvoru Radakovica koji se nalazi u blizini Bobovca u netaknutoj prirodi na visini od 1108 metara nadmorske visine.

Na dvadesetom kilometru od Vareša, u šumovitim njedrima Donje i Gornje Borovice, krije se izvor rječice Radakovica na kome je, prema legendi, prije više od 550 godina posljednji put gasila žeđ bosanska kraljica Katarina Kosača Kotromanić. Ovaj planinski izvor, na nadmorskoj visini od 1108 metara, nalazi se nedaleko od kraljevskog grada Bobovac, kojeg je za vrijeme srednjovjekovne Bosne, 1349. godine, započeo graditi Stjepan II Kotromanić. 

Upravo sa tog mjesta, danas se puni Kraljevska voda koja se tako zove s pravom, jer su je pili kraljevi srednjovjekovne Bosne i kraljica Katarina.

Koncesiju i dozvolu za punjenje vode sa izvora Radakova stijena pripala je Maju Mariloviću iz Sarajeva. 

Zaljubljenik u srednjovjekovnu Bosnu, koji inače pjeva operu, odlučio je prije nekoliko godina potražiti izvor za kojim je žalila kraljica Katarina. Nakon nekoliko godina čekanja, dobio je koncesiju na izvorište.

U razgovoru za naš portal Marilović kaže da postoji legenda kako je izvor Radakovica doveden na Bobovac drvenim cijevima u dužini od preko četiri kilometra i da je ovaj izvor poseban jer izvire iz stijene. Stalna temperatura vode tokom cijele godine je osam stepeni C.

Ubrzo je nadomak Boboca krenula izgradnja punionice kraljevskog izgleda sa srednjovekovnim obilježjima. Njena izgradnja je nedavno i završena, a nalazi se u potpuno zaštićenom planinskom okruženju obraslom gustim šumama Borovice, uz snažan zvuk žive vode koja se spušta sa izvora Radakovice.

"U početku se voda punila u bocama za aparate od 18,9 litara, koju za firme nudimo uz besplatno korištenje najnovijih BEKO aparata za toplo/hladnu vodu", kaže nam Majo, ističući da je nakon višemjesečnih priprema konačno spremna i ekskluzivna staklena ambalaža.

Kraljevska voda se sada puni u autentičnoj premium staklenoj višekratnoj boci od 0,35 i 0,75 litara. 

Na našim bocama ilustrovan je kraljevski grad Bobovac uz riječi kraljice Katarine Kosača-Kotromanić o samom izvoru "Zbogom ostaj moja Bosno slavna i u tebi tri dobra moja: pšenice sa Lješnice, ribe iz Bukovice i vode Radakovice - jer toga troga više nigdje na svijetu nema", ističe Marilović.

Naglašava da je Povelja prvi poznati dokument koji je jedan bosanski vladar uputio drugom vladaru, u ovom slučaju knezu, druge države. Pisana na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom, prvi je poznati diplomatski dokument pisan na domaćem jeziku, a kao takav zaslužuje posebnu pažnju.

"Živu vodu punimo iz stalnog toka bez prethodnog skladištenja vode u rezervoare”, navodi Marilović. Kao takva, Kraljevska voda doprinosi da se u tjelesnim tekućinama (vanćelijskim i unutarćelijskim) neutralizira kiselo okruženje i održava zdrav nivo alkalnosti, čime se povećava apsorpcija kisika u metaboličkim procesima.

Prirodan proces filtracije u zaštićenom planinskom okruženju daje ovu savršeno izbalansiranu, nisko-mineraliziranu vodu.

Pored toga, zahvaljujući svojoj prirodnoj alkalnosti Kraljevska djeluje na regulisanje kiselog disbalansa u našim ćelijama.

Prema standardizaciji Svjetske zdravstvene organizacije čistoća vode određuje se mjerenjem količine nitrata. Voda sa izmjerenih manje od 1mg/l nitrata spada u superiornu kategoriju vode sa 5 zvjezdica. Te standarde zadovoljava i Kraljevska izuzetno čista voda čiji izmjereni nivo nitrata iznosi iznimno niskih 0,21 mg/l.

Također, posjeduje visok pH 7,92 što je čini prirodno alkalnom vodom.

"Prema analizama, ovo je najbolja voda koja je ikad prošla kroz laboratorij zavoda i dobila je čistih pet zvjezdica za kvalitet", ističe Marilović, dodajući da voda ima čisto okruženje te se prirodno filteriše kroz stijene.

Trenutno su u toku pregovori za njenu distribuciju putem trgovačkih lanaca i restorana, a do tada svoj paket Kraljevske vode možete naručiti putem facebook stranice.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti