"Kraljevska voda" vraća život u nekadašnji grad metalurgije i rude

23.11.2017. 12:20 / Izvor: Akta.ba
'Kraljevska voda' vraća život u nekadašnji grad metalurgije i rude

Mali bh. grad na meti je i stranih investitora. U Vareš žele ulagati i arapi, a lokalna vlast dosta polaže i na razvoj turizma.

U narednih godinu dana rukovodioci lokalne vlasti i građani očekuju ekonomski bum na području općine Vareš. U razgovoru za poslovni portal Akta.ba prvi čovjek Općine Vareš, Zdravko Marošević kaže kako se aktivno rade na novim investicijama od rudarstva, turizma do poljoprivrede, koje će za rezultat imati nova radna mjesta.

Iz izvorišta Borovica kaže na tržištu će se pojaviti i voda koju su pili bosanski kraljevi i kraljica Katarina. Voda je nazvana "Kraljevska", a koncesija na izvorište pripala je Maju Mariloviću iz Sarajeva. On je kaže načelnik dobio dozvolu za povremeno i privremeno punjenje vode sa izvora Radakova stijena.

Ono što je stanovnicima ovog kraja najvažnije jeste da će ovdje posao dobiti deset radnika, što kaže načenik nije malo za Varešane. Osim ove planirano je otvaranje još dvije punionice izvorske vode.

U druga dva objekta planirana je proizvodnja sokova i marmelade, što otvara prostor kooperantima za zaradu od otkupa voća.

Nekadašnji gradić metalurgije, željezne rude, ugašenu privredu pokreće i bazira i na drugim resursima.

LIVNICA SVIJETLA TAČKA

Oči lokalne vlasti gledaju u pravcu Livnice, koja je data evropskim partnerima, koji imaju viziju, da adaptiraju postojeće proizvodne pogone kako bi tvornica bila spremna da zadovolji potrebe savremenog tržišta, te kvalitetnim proizvodima potvrditi ugled kompanije.

"Pokretanjem proizvodnje u Livnici posao će dobiti 60 radnika", kaže Marošević, dodajući kako nade polažu i na projekat mini prerade eteričnih ulja koji je u fazi izvođenja, te na postojeće kapacitete proizvodnje prehrane, peciva, kruha...

Navodi kako vjeruje u razvoj ovoga kraja, jer osim navedenih investicija tu je i kompanija Alma Ras koja radi na pojačanju radne snage.

Kada je u pitanju razvoj turizma, Marošević vjeruje da ovdje ima puno prostora za razvoj. Navodi kako će iduće godine biti izgrađen jedan ugostiteljsko-smještajni objekat  u kojem će zaposlenje dobiti od 10 do 15 radnika.

Provode se i aktivnosti na izgradnji velikog zabavno-adrenalinskog parka na Nišićkoj visoravni, o čemu je Akta.ba već pisala. Kuvajtski investitor ovdje je već kupio 200 dunuma zemljišta, predstavljen je master plan adrenalin parka.

"Od Općine je zatražena urbanistička saglasnost i radi se na pripremi zemljišta. Projekat će se realizovati postepeno i obuhvatat će više sadržaja od holetskog kapaciteta do adrenalin aktivnosti", naglašava Marošević.

VAREŠ MJESTO UGODNOG STARENJA

Svjesni svojih mogućnosti u ovoj općini rade i na edukaciji ljudi, kako bi ih motivisali da nadograđuju sobe, apartmane u cilju razvoja turizma.

"Ne očekujemo velike projekte, ali nam je revitalizacija grada Bobovca jako bitna i to je prioritete za razvoj turizma u Varešu", kaže Marošević, navodeći da Općina svoje raspoložive kapacitete nudi i za otvaranje staračkih domova koji će omogućiti ugodno starenje.

VRIJEME JE NOVAC - NEMA ČEKANJA

Golemo rudno bogatstvo se krije ispod površine vareških brda, čak postoje i tragovi da se tu kopala željezna ruda i talilo željezo još u antičko vrijeme.  Gledano na ovaj podatak Varešane raduje što je australijska kompanija koja vodi rudnik cinka, bakra i olova  najavila svoje sjedište iz Visokog preseliti u Vareš.

Također, dva poslovna partnera su od Općine zatražila i zemlju u Varešu. "Kod njih je već izvršen promet nekretnina, a jedan od partnera je čak izvršio i uplatu tako da je stekao pravo da zatraži i urbanističku dozvolu."

Saradnja sa privatnim sektorom je na zavidnom nivou i ono što je jako bitno da ovdje rade na upućivanju administracije da predmete rade po hitnom postupku, da razmišljaju kao poduzetnici, jer kako kaže načelnik vrijeme je novac  nema čekanja.

Kako je za neke industrije potreban i željeznički saobraćaj, Marošević  kako prioritet navodi  i uspostavu željezničkog transportnog saobraćaja.

E. Kokor

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti