Zabranjen uvoz 17.700 kilograma breskve iz Turske

07.09.2020. 13:51 / Izvor: Akta.ba
Zabranjen uvoz 17.700 kilograma breskve iz Turske

Zbog povećanog sadržaja pesticida.

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, uvozniku sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine zabranila uvoz pošiljke breskve porijeklom iz Turske, u količini od 17.700 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida.

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida. Na osnovu Izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane "Instituta za vode", Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida "melathion" iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijkala.

Postupajući po rezultatima analize inspektor je donio Rješenje kojim je zabranjen uvoz sporne pošiljke, naloženo vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti