Voda sa izvorišta Stup nije kontaminirana

09.09.2020. 09:04 / Izvor: BHRT
Voda sa izvorišta Stup nije kontaminirana

Na samom ulazu u halu u krugu Energoinvesta do jučer su stajali jasni znaci upozorenja da se na ovom lokalitetu nalazi radioaktivni materijal.

Preliminarni uzorci vode Centra za zaštitu od zračenja sa izvorišta Stup pokazuju da voda nije kontaminirana radioaktivnom materijom cezijum 137. Iako je nedavno došlo do curenja cezijuma, nadležni uvjeravaju da nije ugrožena ispravnost vode za piće.

Na samom ulazu u halu u krugu Energoinvesta do jučer su stajali jasni znaci upozorenja da se na ovom lokalitetu nalazi radioaktivni materijal. Trake upozorenja su uklonjene.

U polijepodnevnim satima iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, tačnije Centra za zaštitu od zračenja, stigla je preliminarna potvrda da na ovom lokalitetu nema opasnih materija.

To nam je potvrdio direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Enver Hadžiahmetović i kaže za paniku mjesta nema.

"Postojeći uzorak koji se tretira je u dobrom stanju i sve upućuje na to da nema zagađivanja i da nema prisustva, ne samo ovog radioaktivnog materijala, nego i svih drugih”, rekao je Hadžiahmetović.

Iako su se mediji prvenstveno pitali šta je sa vodom za piće koju konzumiraju građani, sa ovog područja iz Vodovoda i kanalizacije na to daju odgovor.

“Naši bunari na tom dijelu koriste vodu iz dubine, iz svog dijela i nemaju veze sa površinskim vodama i ukoliko bi se desilo da taj cezij dođe na površinu, nema mogućnost da dođe u sistem vodosnabdijevanja”, dodao je Hadžiahmetović.

Pojedini mještani kažu da znaju da su sporne materije na ovom lokalitetu, ali da o tome godinama niko ne vodi računa. Ima i onih koji su za ovaj problem saznali iz medija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti