Tegeltija: Treba pokrenuti investicioni ciklus

10.09.2020. 08:05 / Izvor: SRNA
Tegeltija: Treba pokrenuti investicioni ciklus

Govoreći o budžetu BiH, Tegeltija je za sinoć naveo da ne postoje problemi u finansiranju zajedničkih institucija BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministar Zoran Tegeltija smatra da u BiH treba pokrenuti investicioni ciklus i da je za to potrebno usmjeriti sva sredstva koja danas postoje u budžetima, ali i obezbijediti dodatne izvore.

"U narednih 15 dana zajedno sa entitetima biće pripremljen obiman investicioni ciklus kojim ćemo sve naše projekte, koji su važni BiH i za regionalno povezivanje, staviti na sto i predstaviti u okviru raspoloživih finansijskih sredstava i vidjeti koji su potrebni dodatni izvori sredstava preko međunarodnih finansijskih institucija", rekao je sinoć Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da se neprestano pokazuje da finansijski potencijal BiH nije dovoljan za sve potrebe, kao što nijedna zemlja u svijetu nema dovoljne resurse da to finansira iz svojih izvora.

"Razgovaraćemo sa MMF-om i ambasadorom /šefom Delegacije EU u BiH Johanom/ Satlerom da obezbijedimo sredstva za normalno funkcionisanje svih institucija i sredstva za investicione cikluse", istakao je Tegeltija.

On je rekao da do kraja godine očekuje prvu tranšu sredstva od 250 miliona eura makrofinansijske pomoći za BiH.

"Makrofinansijska pomoć za BiH treba da se obezbijedi u narednih nekoliko godina, slično po scenariju kako EU stavlja ta sredstva na raspolaganje svojim članicama, od čega je njima 50 odsto sredstava grant. Mi to ne možemo očekivati, već kreditna sredstva", pojasnio je Tegeltija.

Tegeltija je naveo da aranžman BiH sa MMF-om nikada nije prekinut i da je ostao zaleđen zbog pojave virusa korona, ističući da je potrebno pokrenuti nove pregovore sa MMF-om krajem septembra ili početkom oktobra.

Govoreći o budžetu BiH, Tegeltija je za sinoć naveo da ne postoje problemi u finansiranju zajedničkih institucija BiH.

"Naš budžet smo prilagodili okolnostima u kojima se čitavo društvo nalazi. Procijenili smo da je neophodno da izvršimo značajnu preraspodijelu sredstava u odnosu kako je bio planiran osnovni budžet. Gotovo sedam odsto sredstava koje prikupljamo ostavili smo za pomoć zdravstvenom sdektoru, privredi, kulturi, sportu", istakao je Tegeltija.

On je rekao da budžet zajedničkih institucija ima na raspolaganju 42 miliona KM, što je veliki dio sredstva u odnosu na ono što stoji na raspolaganju budžetu zajedničkih institucija BiH.

"Vjerujem da će na narednoj sjednici Savjeta ministara biti donesena odluka da se 15 miliona KM stavi na raspolaganje zdravstvenom sektoru za nabavku zaštitne opreme za borbu protiv virusa korona. Ostaje još 27 miliona KM na raspolaganju i razgovaraćemo sa premijerima entiteta da procijenimo koje su to oblasti koje bi mi mogli da podržimo", naveo je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da su to mala sredstva sa aspekta potrebe privrede, ali da to nisu kreditna sredstva, domaća ni međunarodna, već su rezultat vlastitih budžetskih sredstava.

"Bićemo spremni da 20 miliona KM stavimo na raspolaganje za turizam, turističke agencije, javni prevoz, institucije kulture i sporta, čiji rad je bio ograničen usljed širenja epidemije virusa korona", istakao je Tegeltija.

Kada je riječ o otvaranju grnice BiH, Tegeltija očekuje da će na narednoj sjednici Savjeta ministara biti donijeta odluka da se dozvoli ulazak svim građanima svih zemalja u BiH koji imaju negativan Pi-Si-Ar /PCR/ test.

"To nije sloboda kretanja, ali mišljenje zdravstvenih radnika je da još uvijek postoje problemi sa pandemijom virusa korona i da bi mi teško izdržali situaciju ukoliko bi otvorili slobodno kretanje građana, bez ovih testova", kaže Tegeltija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti