U BiH ove sedmice stiže 60.000 PCR testova

10.09.2020. 10:16 / Izvor: Oslobođenje
U BiH ove sedmice stiže 60.000 PCR testova

Podjela donacija će se raditi u dogovoru sa zdravstvenim vlastima u BiH.

Doktor Mirza Palo, stručni saradnik za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, najavio je da 60.000 Rt-PCR testova stiže u BiH.

"Ured SZO-a u BiH sve donacije dogovara sa zdravstvenim vlastima u BiH (Ministarstvo civilnih poslova, Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH), tako i njihovu raspodjelu koristeći ranije utvrđene principe. Trenutno, do kraja sedmice Ured SZO-a u BiH očekuje pošiljku od 60.000 Rt-PCR testova za Bosnu i Hercegovinu, koji će doprinijeti postojećim kapacitetima za testiranje. Pored testova, velika pošiljka medicinskih rukavica će biti na raspolaganju tokom naredne sedmice. Podjela donacija će se raditi u dogovoru sa zdravstvenim vlastima u BiH", rekao je on.

Najavio je i da misija eksperata SZO-a iz regionalnog ureda za Evropu je u Bosni i Hercegovini od 7. do 11. septembra ove godine, pa će se sastati s predstavnicima zdravstvenih vlasti u BiH.

"Lider misije je dr. Fabio Scano, ekspert za vanredne situacije, članovi misije su dr. Ardita Tahirukaj, ekspertica za osnovne zdravstvene usluge, i dr. Martha Scherzer, ekspert za kriznu komunikaciju", dodao je.

Pored navedene misije, SZO u BiH u saradnji sa zdravstvenim vlastima u BiH implementira projekte praćenja kontakata, istraživanja ponašanja tokom pandemije Covid-19 koji mogu uticati na odgovor vlasti na pandemiju i istraživanje seroprevalence (učestalost pojedinaca u populaciji koji imaju određen element - antitijela na Covid-19 - u serumu krvi). Dalje, SZO će nastaviti blisku saradnju sa zdravstvenim vlastima na odgovoru na pandemiju Covid-19 i normalizaciji pružanja osnovnih zdravstvenih usluga prema populaciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti