Pripremljen prijedlog izmjena Zakona o radu po mjeri radnika

10.09.2020. 13:13 / Izvor: Fena
Pripremljen prijedlog izmjena Zakona o radu po mjeri radnika

Određen maksimalan broj prekovremenog rada za cijelu godinu i to je 184 sata u toku kalendarske godine.

Predsjedništvo Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata (SSS)BiH danas je prihvatilo je prijedlog ekspertnog tima SSSBiH koji je pripremio prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu koji će biti upućen socijalnim partnerima u Federaciji BiH.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović izjavio je na pres-konferenciji da su prije više od mjesec dana donijeli odluku da će angažirati ekspertni tim koji je trebao da uradi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu po mjeri radnika, a koji neće biti na štetu poslodavaca i Vlade.

"Tim prijedlogom smo željeli pokazati da možemo imati i kvalitetna zakonska rješenja koja će biti u interesu svih sudionika u socijalnom dijalogu", istaknuo je Šatorović.    

Navodeći neke od predloženih izmjena zakona, kazao je da je predloženo da se u pravilu zaključuju ugovori o radu na neodređeno radno vrijeme, a da ugovori na određeno vrijeme budu samo za pojedina radna mjesta gdje se vrši zamjena onih koji su opravdano odusutni - na bolovanjima ili iz nekih drugih razloga.

Šatorović je kazao da je predložena izmjena i da su "umjesto 72 sata za sedmicu dana, kako je to Vladinim prijedlogom definirano, odredili maksimalan broj prekovremenog rada za cijelu godinu i to je 184 sata u toku kalendarske godine".

Generalno smo, dodao je on, stavili gornji limit.

Također je, dodao je on, jasnije definirano i to da radnik ima pravo da odbije da radi ukoliko mu prijeti opasnost po život i zdravlje zbog toga što nisu provedene mjere zaštite predviđene propisima o sigurnosti i zdravlju na radu.

Šatorović je naveo da je dopunjen i član zakona "gdje se zabranjuje poslodavcima da otkažu ugovor o radu zbog stanja prirodne nesreće ukoliko su koristili subvencije od Vlade FBiH, vlada kantona ili bilo kog drugog nivoa vlasti".

Kazao je da su na sjednici Predsjedništva, mimo predloženih izmjena, donijeli zaključak da će u ovaj tekst ugraditi još i izmjenu u kojoj se kaže "izuzetno za vrijeme stanja nesreće ili vanrednog stanja u Federaciji BiH proglašenog zbog epidemije zarazne bolesti, radnik koji nije izolovan kao kliconoša u skladu sa propisima o zdravstvenom osiguranju, a koji radi prevencije mora odsustvovati s posla zbog kontakta sa zaraženom osobom, ima pravo na plaćeno odsustvo u trajanju od 30 radnih dana".

Šatorović je naveo da će ovaj tekst zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu početkom naredne sedmice dostaviti Vladi Federacije BiH, Udruženju poslodavaca FBiH i svim poslanicima i delegatima u oba doma Parlamenta FBiH, odnosno svim političkim partijama i nezavisnim poslanicima.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti