Autoput Banja Luka - Prijedor problematičan za Kozarčane, ugroženo 100 objekata

16.09.2020. 08:16 / Izvor: Akta.ba
Autoput Banja Luka - Prijedor problematičan za Kozarčane, ugroženo 100 objekata

Istakli su da mještani Kozarca i Prijedora podržavaju izgradnju tog autoputa, ali da traže da se trasa projektuje na način da se izbjegnu naseljena mjesta i privatna imanja.

Senad Bratić, poslanik u Narodnoj skupštini RS i delegacija mještana Kozarca u kojoj su bili Derviša Avdagić, Mesud Trnjanin i Nedžad Bešić, informirali su predsjedavajućeg Šefika Džaferovića o problemu koji predviđena trasa autoputa Prijedor – Banja Luka predstavlja za povratnike na ovom području.

Naglašeno je da mještani Kozarca podržavaju izgradnju autoputa, ali da se protive da on prolazi kroz samo naselje. Time se ugrožavaju skoro 100 objekata koji bi se morali rušiti, uništavaju se privatna poljoprivredna gazdinstva i dovodi u pitanje egzistencija stanovništva, kao i sama funkcionalnost samog naselja.

Upozoreno je da bi to moglo dovesti do ponovnog raseljavanja bošnjačkih povratnika.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović podržao je opravdane zahtjeve mještana Kozarca. Istaknuo je da infrastrukturni projekti ne treba da učine nesretnim oko 5.000 ljudi, nego upravo suprotno - da njihov život učine kvalitetnijim.

Naglasio je kako očekuje da će vlasti RS, u skladu sa datim obećanjem, uvažiti zahtjeve da se trasa autoputa izmjesti izvan naselja, te da će on lično, u skladu sa svojim nadležnostima, učiniti sve da se to i desi.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković također je razgovarala jučer sa delegacijom iz Bosanske Krajine o problemima na izgradnji autoputa.

Delegacija je predvodio zastupnik u Narodnoj skupštini RS Senad Bratić, a ministricu Turković informirali su o problemima vezanim za trasu autoputa Banja Luka – Prijedor, na području naselja Kozarac.

Istakli su da mještani Kozarca i Prijedora podržavaju izgradnju tog autoputa, ali da traže da se trasa projektuje na način da se izbjegnu naseljena mjesta i privatna imanja.

Kako su naglasili, mještani nekoliko mjesnih zajednica, na javnim raspravama, usprotivili su se rušenju oko 100 objekata, uništavanju najplodnijeg zemljišta na tom području i ponovnom raseljavanju povratnika u Kozarac te su ponudili i konkretno rješenje druge trase.

Ministrica Turković dala je podršku delegaciji iz Bosanske Krajine i zahtjevima mještana Kozarca te istakla da će u skladu sa svojim nadležnostima uložiti napore da bi se pokušalo naći rješenje, kojim će svi biti zadovoljni.

Naglasila je da je važno da se, tokom izgradnje autoputeva, vodi računa o privatnoj imovini te potrebama stanovnika koji žive u blizini izgradnje trase, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti