Bh. građani u Srbiju mogu ući po starom režimu

17.09.2020. 09:26 / Izvor: Glas Srpske
Bh. građani u Srbiju mogu ući po starom režimu

Građani BiH nisu obavezni da se prijavljuju.

Državljani BiH koji namjeravaju da putuju u Srbiju ne treba da strahuju zbog novih pravila koja sutra stupaju na snagu, jer se na njih ne odnosi odluka tamošnjeg Kriznog štaba o obaveznom zdravstvenom nadzoru prilikom dolaska u tu zemlju, već samo na njihove državljane koji se vraćaju iz "crvenih korona zona".

Prema odluci o obaveznom nadzoru, koja stupa na snagu od 18 časova, državljani Srbije koji se vraćaju sa putovanja iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije biće obavezni da se jave nadležnim zdravstvenim ustanovama i prate svoje zdravstveno stanje, a ukoliko dođe do pojave simptoma, moraće da se jave u "kovid" ambulantu.

Sa epidemiologom i članom Kriznog štaba Srbije za suzbijanje zarazne bolesti "kovid 19" Predragom Konom juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a on je za srpske medije objasnio da nakon propisanog roka za nadzor u trajanju od deset dana slijedi odjavljivanje, istakavši da mjera samoizolacije nije moguća bez vanrednog stanja, a da je vanredno stanje u ovom trenutku suvišno.

Pomenuta odluka Srbije izazvala je dosta nedoumica među građanima u RS, kojima je ostalo nejasno da li će i prilikom ulaska državljana BiH u Srbiju biti promjena, s obzirom na to da im trenutno ne treba ni negativan PCR test. Direktor Republičke uprave za civilne poslove i član Republičkog štaba za vanredne situacije Milan Novitović istakao je za "Glas Srpske" da se posljednja odluka koju je usvojio Krizni štab Srbije odnosi samo na njihove državljane.

"Građani BiH nisu obavezni da se prijavljuju. Ne radi se o karantinu već o meri pojačanog nadzora nad licima koja se vraćaju iz inostranstva, a to su turističke destinacije koje su proglašena za crvena žarišta. Normalno je da se građani na moru i opuste i ne pridržavaju mera, ali normalno je i da država Srbija mora, koliko-toliko, imati uvid u kretanje tih ljudi, da može blagovremeno delovati. Oni će se, kao i nekada na početku pandemije, morati javiti higijensko-epidemiološkoj službi", istakao je Novitović i dodao da je iz pasoša vidljivo odakle ko dolazi.

Još nema zvaničnih informacija o tome da li BiH namjerava da povuče iste ili slične poteze kao Srbija, ali je odlukom, koja je jučer usvojena na telefonskoj sjednici Savjeta ministara, produžena lista osoba koje u BiH mogu ući bez negativnog testa.

Na toj listi su maloljetni stranci čiji je roditelj državljanin BiH, kao i stranci koji su supružnici državljana BiH.

Odluka o izmjeni i dopuni odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH predviđa da, osim diplomatsko-konzularnom osoblju, ulazak bez negativnog testa bude omogućen i osoblju međunarodnih organizacija, diplomatskom osoblju koje stupa na dužnost, a još nije okončan postupak akreditovanja i izrade identifikacione iskaznice koju izdaje Ministarstvo inostranih poslova. Ranijim odlukama omogućen je ulazak bez testa državljanima Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kada u BiH ulaze direktno iz države čiji su državljani, njihovoj maloljetnoj djeci i supružnicima koji su državljani drugih zemalja, a odlukom od 12. septembra omogućen je ulazak strancima, pod uslovom da posjeduju negativni PCR test, koji nije stariji od 48 časova do trenutka ulaska u BiH.

Prelasci

Granična policija BiH je od 8. do 11. septembra evidentirala na ulazu u BiH 86.774 stranih državljana.

"Od najnovije odluke Savjeta ministara BiH o uslovima ulaska stranih državljana u BiH na ulazu u zemlju od 12. do 15. septembra evidentirano je 89.116 stranih državljana. Najviše je bilo državljana Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Njemačke i Poljske", potvrdili su "Glasu Srpske" u Graničnoj policiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti