Predsjedništvo BiH pozdravilo inicijativu 'Mali Šengen'

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Predsjedništvo BiH pozdravilo inicijativu "Mali Šengen"

Usvojena su i dva zaključka koja se odnose na pitanje borbe protiv pandemije.

17.09.2020. 14:08 / Izvor: Fena

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović potvrdio je novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva BiH da je pozdravljena inicijativa za takozvanu inicijativu "Mali Šengen", ali je zaduženo Vijeće ministara da napravi analizu svih sporazuma koje BiH ima i napravi preciznu analiza šta to znači za BiH, koje su štete i koje koristi.

Ta analiza bi trebala biti dostavljena Predsjedništvu BiH u roku od 30 dana, iako je član Predsjedništva iz RS Milorad  Dodik predlagao da se BiH danas priključi "malom Šengenu", ali to nije usvojeno.

Usvojena su i dva zaključka, kaže Džaferović, koja se odnose na pitanje borbe protiv pandemije te su usvojena dva zaključka kojima se traži intenziviranje aktivnosti Vijeća ministara BiH kada je u pitanju koordinacije svih epidemioloških mjera na svim nivoima vlasti u BiH.

Zatražena je i aktivnija uloga Koooridnacionog tijela koje postoji pri Vijeću ministara i koje treba da se struktuira prema ovoj vrsti opasnosti i treba biti aktivnije.

Na sjednici je razgovarano i o provođenju Nacionalne strategije za sprječavanje trgovine ljudima te je donesen niz zaključaka kojima se od Vijeća ministara traži poduzimanje niza mjera iz svoje nadležnosti te da koordinira druge nivoe vlasti kako bi BiH što uspješnije odgovorila ilegalnoj trgovini ljudima.

Predsjedništvo je obaviješteno da nekoliko kantona nije ispunilo svoje obaveze u tom smislu i zato je zatražena koordinacija Vijeća ministara i drugih nivoa vlasti, a ukazano je i na adekvatnu krivičnu politiku i neadekvatan rad istražnih organa po pitanju suzbijanja borbe protiv trgovine ljudima.

Jedan od tema na sjednici bila je Izvještaj Vijeća ministara BiH u borbi protiv ilegalnih migracija, a konstatirano je da je učinjen određeni napredak kada je u pitanju ta oblast od posljednje sjednice Predsjedništva BiH.

Džaferović napominje da je razgovarano i o prioritetima Evropske komisije te je od Vijeća ministara zatraženo da se dosljedno primjenjuju zaključci koje je Predsjedništvo BiH usvojilo krajem aprila.

Kada je u pitanju Program reformi koji je dostavljen NATO savezu ta tačka je skinuta s dnevnog reda jer nije dostavljen cjelovit izvještaj Vijeća ministara BiH osim izvještaja Ministarstva odbrane, ali postoji niz ministarstva koje trebaju dati svoj odgovor na program te bi Vijeće ministara trebalo do naredne sjednice da ostavi cjelovit izvještaj.

Predsjedništvo je raspravljalo o pitanju nabavke vakcina te je data saglasnost na sporazum koji BiH na tom planu treba zaključiti te bi danas na telefonskoj sjednici Predsjedništvo BiH trebalo usvojiti dva sporazuma koji se tiču ovih IPA fondova.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je na početku sjednice tražio da Predsjedništvo BiH minutom šutnje oda počast preminulom presuđenom ratnom zločincu Momčilu Krajišniku, ali Džaferović je kazao da je to anticivilizacijski čin te da žrtve zaslužuju poštovanje, a ne osuđeni ratni zločini.

"To će morati jednom svi da shvate i prihvate odluke i Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala. Tamo je istina o svemu onome što se događalo u Bosni i Hercegovini", podvukao je Džaferović.

Osvrnuo se na posjetu Dodika predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću kazavši da lično nije uvrijeđen time, ali je to, ističe, uvreda za Predsjedništvo BiH i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dodajući da se to nije trebalo raditi ovako.

Kako napominje dvije države koje kažu da su prijatelji trebaju poštovati tu stvar i institucije se nisu smjele zaobići, a to je učinjeno. Ali, to je izbor zvaničnog Zagreba, kaže Džaferović koji ih je pozivao i ranije da to ne čine, dok su oni odabrali taj put.

Smatra da je izgradnja dobrih prijateljskih odnosa između Hrvatske i BiH vrlo važna stvar te da se rješavaju otvorena pitanja jer ni jedno od njih ne može prevazći značaj potrebe da imaju dobre odnose.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti