Grad Gračanica za pomoć privredi u vrijeme pandemije izdvojio milion KM

18.09.2020. 10:13 / Izvor: Akta.ba
Grad Gračanica za pomoć privredi u vrijeme pandemije izdvojio milion KM

Mjere za pomoć grada gračanica u cilju smanjenja ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom Covid-19.

Ukupan iznos svih pomoći Grada Gračanice donesenih u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica pandemije Corona virusa COVID-19  je oko 1 milion KM, potvrđeno je za Akta.ba.

U skladu s Odlukom o izmjeni propisa Grada Gračanica s ciljem obezbjeđena pomoći za ublažavanje posljedica pandemije Covid-19 br. 01-04-01295-2020 od 30.04.2020. donesenom od strane Gradskog vijeća predviđene mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije su:

1. Oslobađanje od plaćanja zakupa poslovnih prostora svim zakupcima kojima je Naredbama Federalnog štaba civilne zaštite privremeno obustavljeno obavljanje djelatnosti, kao i udruženjima građana, koje koriste poslovne prostorije u vlasništvu Grada Gračanica po osnovu ugovora o zakupu, od mjeseca marta do kraja 2020. godine.

2. Oslobođanje od plaćanja zakupa zemljišta i placeva svim zakupcima kojima je Naredbama Federalnog štaba civilne zaštite privremeno obustavljeno obavljanje djelatnosti, koji koriste zemljište i placeve u vlasništvu Grada Gračanica po osnovu ugovora o zakupu, od mjeseca marta do kraja 2020. godine

3. Oslobođanje od plaćanja naknade za izdavanje u zakup javnih površina radi postavljanja privremenih objekata (tipa kiosk, garaža i slično) utvrđene rješenjem nadležne službe ili ugovorom korisnicima kojima je Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite (u daljem tekstu: Naredba) zabranjeno obavljanje djelatnosti, i to za mjesece mart, april i maj 2020. godine.

4. Oslobođanje od plaćanja naknade za izdavanje u zakup javnih površina radi postavljanja bašti ispred ugostiteljskih objekata i slobodnostojećih otvorenih ugostiteljskih bašta korisnici kojima je Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite zabranjeno obavljanje djelatnosti, i to do kraja 2020. godine

5. Oslobođanje od plaćanja komunalne naknade za 2020. godinu svi obveznici komunalne naknade, a ako su iste plaćene za tekuću godinu biti će oslobođeni za 2021. godinu.

6. Oslobođanje od plaćanja komunalne takse (taksa za firmu) za 2020. godinu sva fizička i pravna lica, s sjedištem u Gračanici, obveznici komunalne takse, kojima je Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite zabranjeno obavljanje djelatnosti zbog pandemije, a ako su iste plaćene biti će oslobođeni za 2021. godinu

7. Korisnici taksi stajališta se oslobađaju obaveze plaćanja naknade utvrđene rješenjem nadležne službe kojom se uređuje pitanje naknade za korištenje taksi stajališta, i to za period od mjeseca marta do kraja 2020. godine.

7. Svim investitorima, za izgradnju poslovnih objekata biće omogućeno plaćanje naknade za pogodnost gradskog građevinskog zemljišta (rente) u više mjesečnih rata u 2020. i 2021. godini

8."ORVI-Comerc" d.o.o. Gračanica (preduzeće RVI) je oslobađeno obaveze plaćanja naknade za korištenje parking aparataza period od mjeseca marta do kraja 2020. godine.

9.Oslobođanje od plaćanja stanarine za 2020. godinu svi korisnici stanova za socijalno stanovanje (romske porodice i sl.).

Osim navedenog Grad Gračanica je odobrilo jednokratnu pomoć svim privrednim društvima i obrtima, sa sjedištem na području Grada Gračanica, kojima je zabranjen ili obustavljen rad naredbama Federalnog štaba civilne zaštite, iznosom u visini jedne minimalne plaće u Federaciji BiH po zaposlenom.

"Pomoć je odobrena za ukupno 207 poslovnih subjekata od čega 34 privredna društva i 173 fizičko lice koje obavlja samostalnu djelatnost. Odobrena jednokratna pomoć se obračunavala u odnosu na broj zaposlenih radnika na dan 30.04.2020. godine, a ukupan broj radnika kod podnosioca zahtjeva je bio 517. Ukupan iznos dodijeljene pomoći je 209.090,00 KM. Pomoć je isplaćena u prvoj sedmici juna", kazala je Dženana Tukulj, sekretar Gradske uprave i Gradskog vijeća za Akta.ba.

U toku su aktivnosti pomoći poljoprivrednim proizvođačima, a Grad Gračanica je u tu svrhu obezbijedio 250.000,00 KM (100.000,00 Federacija BiH, 100.000,00 Tuzlanski kanton i Grad Gračanica 50.000,00 KM).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti