Dug GRAS-a prema UIO 33,6 miliona KM, rješenje u narednim sedmicama

18.09.2020. 14:44 / Izvor: Akta.ba
Dug GRAS-a prema UIO 33,6 miliona KM, rješenje u narednim sedmicama

Na listi problema je i rješavanje tužbi tužitelja KJKP "GRAS"-a protiv tuženog Kantona Sarajevo, te smanjivanje broja uposlenih i donošenja optimalne organizacione strukture preduzeća kroz restruktuiranje preduzeća.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) danas se oglasilo saopštenjem o problemima u poslovanju KJKP GRAS-a koji su nastali većinom u periodu od 2009. do 2016. godine, a odnose se na ugrožavanje poslovanja i obavljanje komunalne djelatnosti javnog linijskog prevoza putnika u Kantonu Sarajevo kao komunalne djelatnosti od javnog interesa.

Kako je Ministarstvo saopštilo, problemi se odnose na dugovanja preduzeća prema Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u približnom iznosu od cca 33.660.000 KM, zatim dugovanja prema Poreznoj upravi FBiH, prema uposlenim radnicima preduzeća koji su tužili preduzeće zbog radnih sporova u skladu sa kolektivnim ugovorom za oblast komunalne privrede u približnom iznosu od cca 20.000.000.

Na listi problema je i rješavanje tužbi tužitelja KJKP "GRAS"-a protiv tuženog Kantona Sarajevo, te smanjivanje broja uposlenih i donošenja optimalne organizacione strukture preduzeća kroz restruktuiranje preduzeća, zatim nedovoljan broj voznih jedinica, kao i loše stanje tramvajske pruge, neadekvatan sistem naplate karata i upravljanja javnim prevozom, nedovoljno planiranje sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo za prevoz subvencioniranih kategorija korisnika i pokriće gubitaka iz prethodnih godina, te problem nepostojanja generalne licence prevoznika koju KJKP "GRAS" ne može produžiti zbog dugovanja za poreze i doprinose.

"Vlada Kantona Sarajevo i resorno Ministarstvo saobraćaja su u prethodnom periodu, a pogotovo nakon blokade svih računa KJKP 'GRAS' koja je nastupila 20. augusta 2020. godine, preduzeli niz mjera i radnji na rješavanju ovih problema. Obavljeni su razgovori i definisani prijedlozi rješenja sa Upravom za indirektno oporezivanje, Poreznom uprava Federacije BiH, Sindikatom uposlenika KJKP GRAS, advokatom koji zastupa radnike koji su tužili preduzeće, međunarodnim finansijskim institucijama i svim ostalim institucijama Kantona Sarajevo koje mogu pomoći u rješavanju nagomilanih problema. Vlada KS će predložiti način rješenja ovih problema kroz rješavanje urgentnih problema i  to onih koji se tiče rješavanja ove problematike u narednih 10 godina. Prijedlog rješenja obuhvata rješavanje obaveza prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Poreznoj upravi Federacije BiH i radnicima preduzeća koji su tužili preduzeće i čije presude su trenutno blokirale račune preko kojih preduzeće posluje", saopšteno je.

Navode i kako već duži period Vlada KS-a rješava probleme vezane za poboljšavanje uslova za obavljanje usluga javnog prevoza kroz rekonstrukciju pruge, nabavku novih tramvaja i trolejbusa, te realizaciju svih ostalih projekata koji bi trebali da poboljšaju urbanu sliku Kantona Sarajevo.

"U narednih nekoliko sedmica očekujemo usvajanje prijedloga Sporazuma o rješavanju problema u poslovanju KJKP GRAS koji će se uputiti na razmatranje Skupštini KS, kao osnivaču ovog preduzeća. Nadamo se da će ovaj Sporazum biti prvi korak ka trajnom ozdravljenju preduzeća", navodi se u saopćenju Ministarstva saobraćaja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti