EU isporučila 30 tona medicinske opreme u BiH vrijedne 900.000 eura

25.09.2020. 09:18 / Izvor: Akta.ba
EU isporučila 30 tona medicinske opreme u BiH vrijedne 900.000 eura
OTVORI GALERIJU

Evropska unija nastavlja s isporukom medicinske opreme za bolnice širom Bosne i Hercegovine pružajući podršku medicinsko osoblju u borbi protiv COVID-19 pandemije.

Evropska unija nastavlja s isporukom medicinske opreme za bolnice širom Bosne i Hercegovine pružajući podršku medicinsko osoblju u borbi protiv COVID-19 pandemije.

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, jučer je u Sarajevu uručio opremu vrijednu 900.000 eura, koja uključuje više od 30 tona zaštitne medicinske opreme I 40 EKG monitora.

"Evropska unija je pokazala da je istinski prijatelj u nevolji pružajući značajnu medicinsku pomoć BiH od početka pandemije. Oprema koju danas isporučujemo ide u bolnice širom zemlje. Živimo u nesigurnim vremenima, ne znajući šta nam donose zimski mjeseci, zbog toga je važno stvoriti zalihe opreme i to je ono što danas radimo. Također, moramo biti na oprezu i slijediti upute zdravstvenih radnika", rekao je ambasador Sattler dodajući da se, osim podrške medicinskim ustanovama, Evropska unija fokusira na pomaganje oporavka ekonomije i malih i srednjih preduzeća širom zemlje. 

"Treći vid naše podrške se ogleda u ponudi pružanja 250 miliona eura makrofinansijske pomoći za koju čekamo da se pregovori zaključe kako bi sredstva mogla doći u zemlju", napomenuo je ambasador Sattler.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH zahvalio je Evropskoj uniji i ambasadoru Sattleru na kontinuiranoj i vrijednoj podršci koju Evropska unija pruža od početka pandemije.

"Evropska unija je bez sumnje najveći donator u Bosni i Hercegovini i teško je usporediti bilo koju drugu pomoć s onom koju dobijamo od EU. Naši medicinski radnici pripremaju se za predstojeći period i zahvaljujući pomoći EU moći će pružiti njegu koja je potrebna građanima. Međutim, pandemija će u jednom trenutku prestati i tada ćemo trebati oporaviti ekonomiju i sačuvati radna mjesta. Nadamo se da će buduća podrška EU biti jednako korisna kao i ova za medicinske potrebe, ali i naravno, mnogo finansijski značajnija", dodao je Tegeltija.

Evropska unija osigurala je 7 miliona eura za nabavku visokosofisticirane medicinske opreme za bolnice širom zemlje. Količine se određuju i dostava se obavlja u stalnoj koordinaciji sa medicinskim ustanovama kako bi se prilagodilo potrebama i osiguralo sigurnije i učinkovitije liječenje pacijenata i zaštita medicinskih radnika.

Pružanje medicinske podrške provodi se u saradnji sa UNDP u BiH i nastavit će se tokom narednih mjeseci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti