Novi uspjeh bh. pameti – Nova CNC mašina, najveća na Balkanu

28.09.2020. 13:05 / Izvor: BHRT
Novi uspjeh bh. pameti – Nova CNC mašina, najveća na Balkanu

Nakon prve bosanskohercegovačke CNC mašine u Jelah Polju kod Tešnja, napravljen je još jedan pametni uređaj, koji će biti korišten u njemačkoj auto-industriji.

Nakon prve bosanskohercegovačke CNC mašine u Jelah Polju kod Tešnja, napravljen je još jedan pametni uređaj, koji će biti korišten u njemačkoj auto-industriji.

Ova CNC mašina, odnosno šestoosna glodalica, ujedno je i najveća koja je do sada proizvedena na Balkanu. Najveća vrijednost ovog projekta je ipak to što je u potpunosti plod bosanskohercegovačke pameti.

Šestoosna glodalica, odnosno CNC mašina koja je proizvedena u Jelah polju kod Tešnja, zasigurno je najveći uspjeh bosanskohercegovačke pameti do sada. Ova mašina ima više od milion dijelova koji su, da uspjeh bude još i veći, tokom prethodnih šest mjeseci i proizvedeni u našoj zemlji.

"U ovoj mašini su 4 mašine. Imamo nanosnu rampu, dovoznu rampu, odvoznu rampu, glodanje i izlaznu rampu", kaže Mehmed Husaković, “PROCASSA-FISCHER d.o.o., Tešanj.

"Svakih 50 sekundi mora izaći jedan potpuno urađen komad, s tim da je automatsko dostavljanje i izlaz komada, tako da operater koji radi, i njemu je olakšan posao", ističe inženjer elektrotehnike Enver Durić.

Vrijednost prve bosanskohercegovačke šestoosne glodalice je gotovo dva miliona maraka. Njeni konstruktori posebno ističu da je ona napravljena za potrebe njemačke autoindustrije, te da i zbog toga ima veliki značaj za privredni i naročito razvoj IT sektora u Bosni i Hercegovini.

"Ovo je pokazatelj da BiH može svojim vlastitim snagama, svojim umijećem, svojim ljudskim resursima može puno uz saradnju i kompletan ambijent", naglašava Hadžib Salkić, ekspert za razvoj informacionih tehnologija.

Veliki značaj ovog projekta je i to što je njegova prezentacija pokrenula i edukativne programe za rad na CNC mašinama. Budući konstruktori ovako će imati priliku za praktičnu obuku i dobijanje “IT solution” certifikata koji im je neophodan ukoliko žele napredovati, ali i usavršavati svoja znanja u sektoru informacionih tehnologija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti