Odobrena sredstva za obnovu nacionalnog spomenika Stari grad Visoki

28.09.2020. 15:45 / Izvor: Akta.ba
Odobrena sredstva za obnovu nacionalnog spomenika Stari grad Visoki

Gradu Visoko odobrena sredstva za izradu projektno – tehničke dokumentacije.

Služba za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke Grada Visoko je u proteklom periodu, u saradnji sa Zavičajnim muzejem Visoko, uputila Federalnom ministarstvu kulture i sporta prijavu na Javni poziv za odabir programa i projekata koji će se sufinansirati iz proračuna FBiH u 2020.godini - Transfer za obnovu kulturnog i historijskog naslijeđa sa projektom Izrada glavnog projekta konzervatorsko – restauratorskih radova na Starom gradu Visoki.

Nakon sistematskih arheoloških istraživanja južne trećine Grada Visoki 2007. i 2008. godine, koju je vodio Zemaljski muzej BiH u saradnji sa Zavičajnim muzejom Visoko, 2010. godine izvršena je konzervacija i restauracija otkopanih arhitektonskih elemenata sa naglaskom na bedeme, dok su arhitektonske strukture unutar bedema devastirane tokom trajanja samih istraživanja i nisu podvrgnute konzervatorsko-restauratorskom postupku.

U periodu april-maj 2019. godine, izvršena su arheološka istraživanja od strane Odjela za arheologiju Univerziteta u Mostaru u saradnji sa Zavičajnim muzejom Visoko sa ciljem revizije i ponovnog definisanja arheoloških slojeva i arhitektonskih struktura u južnom dijelu platoa Starog grada. Ova istraživanja iz 2019. godine imala su za cilj dovesti istraženi dio lokaliteta u stanje spremno za provedbu postupaka konzervacije i restauracije s ciljem njegova očuvanja i prezentacije.

Cilj prijave na ovaj Javni poziv je izrada projektno - tehničke dokumentacije na nivou glavnog projekata kako bi se stvorili uslovi za nastavak konzervacije i djelimične restauracije na lokalitetu Stari grad Visoki.

Ističemo da su Gradu Visoko odobrena sredstva za izradu projektno – tehničke dokumentacije, te u narednom periodu očekujemo realizaciju odobrenih sredstava, a sve u cilju očuvanja nacionalnog spomenika, s obzirom na loše stanje i ozbiljno narušenu statiku otkrivenih arhitektonskih elemenata i struktura, navode iz gradske uprave.

Grad Visoko u okviru navedene službe svakodnevno izrađuje prijedloge projekata koje upućuje raznim nivoima vlasti, počevši od kantonalnog, federalnog, državnog, pa do EU fondova, u skladu sa potrebama lokalne zajednice. Specifično polje djelovanje u Gradu Visoko zauzima i Tim za izradu aplikacija pri Službi za lokalni ekonomski razvoj čiji je primarni cilj pomoć lokalnim preduzećima, organizacijama, institucijama, marginaliziranim grupama i pojedincima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti