U industrijskoj zoni "Celpak" u Prijedoru otvoren novi pogon

01.10.2020. 13:14 / Izvor: Akta.ba

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je ovo jedna od prijedorskih uspješnih priča.

U industrijskoj zoni "Celpak" u Prijedoru jučer je otvoren novi pogon firme "Edna metalvorking", koja se bavi preradom i mašinskom obradom metala.

Tehnički direktor ove firme Milenko Kondić naveo je da su glavni proizvod pumpne podstanice za centralna grijanja, kao i izrada čeličnih nosivih konstrukcija za robotsko lakiranje i farbanje u automobilskoj industriji, kao i da se većina proizvoda izvozi u evropske zemlje, a samo jedan mali dio radi za domaće tržište.

"Ovo je veliki dan jer smo nastali kao mala firma u inkubatoru u Velikom Palančištu, sa dva-tri radnika. Za protekle četiri godine došli smo do sopstvenog proizvodnog pogona od 1.000 metara kvadratnih", rekao je Kondić novinarima u Prijedoru.

Kondić je zahvalio Gradskoj upravi Prijedor za sveobuhvatnu podršku investitorima i privrednicima kroz podsticaje i olakšice, izuzetno povoljnu cijenu zemljišta, obezbijeđenu infrastrukturu i logističku podršku u administrativnom segmentu, kako u inkubatoru, tako i u industrijskoj zoni.

"Sada imamo 26 radnika i do kraja godine očekujemo proširenje pogona, kao i da se stabilizuje posao koji sada radimo, te zapošljavanje još pet do 10 radnika. Bilo bi i više da nije bilo pandemije", naveo je Kondić.

On je najavio da će u drugoj fazi, kroz nekoliko godina, biti izgrađen još jedan proizvodni pogon od 600 metara kvadratnih, gdje će se zaposliti i novih 10 do 15 radnika.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je ovo jedna od prijedorskih uspješnih priča.

"Grad im je bio na usluzi kao domaćim investitorima u svim elementima podsticaja, infrastrukture, odnosno kanalizacije, vodovoda, struje. Ovdje će se raditi po visokim standardima i uz kvalitetne uslove za radnike", istakao je Đaković.

Đaković je najavio da će do kraja godine, u ovoj industrijskoj zoni, postrojenje slovenačkog koncerna "Kolektor" biti zvanično pušteno u rad, odnosno prva od četiri planirane identične hale, da je njemačka firma "Raundlajner" već uvela i drugu smjenu i povećala broj radnika sa 14 na 21, te da će se pokrenuti i preduzeća "CNC pauer", "Raki" i "Kalcedonija".

"Vi znate da je prošle godine ovo bila ledina. Mi smo procijenili da ćemo do kraja ove godine popuniti većinu prostora. U Prijedoru trenutno djeluje 16 stranih investirtora i tri domaća, a u fazi rješavanja zemljišta je još šest preduzeća", naglasio je Đaković i dodao da je procjena da će kod svih ovih investitora raditi oko 1.000 radnika. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti