Mladi sarajevski inovatori razvili aplikaciju za pomoć ranjivim grupama

07.10.2020. 12:55 / Izvor: Akta.ba

Hamza Makić i Nedim Karavdić su studenti International Burch University u Sarajevu koji upravljaju startup projektom Healthbyte. Ovim projektom žele da olakšaju život ranjivim grupama uz pomoć digitalnih vještina i softverskih rješenja.

Hamza Makić i Nedim Karavdić su studenti International Burch University u Sarajevu koji upravljaju startup projektom Healthbyte. Ovim projektom žele da olakšaju život ranjivim grupama uz pomoć digitalnih vještina i softverskih rješenja.

"Sama ideja razvijanja projekata koji pomažu ranjivim grupama se rodila u trećem razredu srednje škole, kada smo na međunarodnoj olimpijadi projekata BOSEPO, predstavili naš prvi projekat "Luminous". Na navedenu olimpijadu smo se prijavili sa namjerom da predstavimo nešto što je invoativano, kvalitetno i pristupačno, nešto što može poslužiti određenoj grupi ljudi, a da to bude usko povezano sa našim interesovanjem prema razvoju softvera i multimediji", kažu Hamza i Nedim.

"Luminous" koji je namijenjen da nepokretnim osobama omogući korištenje kompjutera uz pomoć pokreta očiju dostigao je veliki uspjeh na međunarodnim takmičenjima što ih je ohrabrilo da nakon samo nekoliko mjeseci objave prvu fitness aplikaciju za osobe u kolicima sa pažljivo odabranim vježbama, treninzima i planovima ishrane. Fitness aplikacija pod nazivom "Wheel Fit" je dostupna za sve Android uređaje, dok je IOS verzija u fazi testiranja.

"Korisnici aplikaciju "Wheel Fit" mogu besplatno preuzeti na Google Play Store-u. Aplikacija je dostupna za svaki Android uređaj i za korištenje ove aplikacije nije potrebno prethodno iskustvo u fitnessu ili poznavanju bilo kakvih vježbi s obzirom na to da je aplikacija optimizirana kako za početnike tako i za naprednije sportiste. Aplikacija daje izbor korisniku da radi vježbe kako sa tegovima tako i uz pomoć svog tijela. Jedino što je potrebno za korištenje ove aplikacije je korisnikova volja za napretkom koji se može pratiti preko kalorijskog kalkulatora", objasnili su.

"Wheel Fit" trenutno broji preko 1100 preuzimanja te preko 600 aktivnih korisnika dnevno.

"Mnogo povratnih informacija dobijamo direktno preko Google Play-a u sekciji za ocjenjivanje aplikacije, gdje mnogo ljudi ostavlja pozitivne kritike i prijedloge za naredne verzije. U par navrata smo dobili podršku od paraolimpijaca širom svijeta čije savjete primjenjujemo u razvijanju IOS verzije i nove Android verzije koja će uskoro biti dostupna također besplatno", ističu Nedim i Hamza.

Mladi inovatori su sa svojom idejom u finalu za Start me up nagradu. U finalu vide priliku za promociju svog projekta.

"Drago nam je što smo u prilici osvojiti prvu nagradu, ali nam je prioritet iskoristi veliku priliku koju imamo i na što bolji način promovisati naš projekat javnosti. Mi vjerujemo i iz iskustva znamo da su prilike i kontakti koje možemo ostvariti na ovakvim manifestacijama neprocjenjivi", kazali su mladi inovatori.

Vjeruju da njihov dosadašnji rad i mnogobrojne međunarodne nagrade ukazuju na kvalitet i vrijednost njihovih projekata.

"“Healthbyte“ kao startup je rezulat svih naših iskustava i kvaliteta koje smo do sada prikupili. Iako vjerujemo da je naš projekat vrijedan prvog mjesta, dodali bi da i naše kolege isto imaju veoma kreativne i kvalitetne projekte", naglašavaju.

Još nisu krenuli u potragu za investitorima koji su zainteresovani za njihovu aplikaciju, ali kažu kreću uskoro nakon finala takmičenja.

Aplikaciju još uvijek nadograđuju i razvijaju u skladu sa mišljenjem korisnika.

"Naš krajni cilj sa aplikacijom je da dosegnemo do što više korisnika kojima će ova aplikacija pomoći u razvijanju kako mentalnog, tako i fizičkog zdravlja. Ovaj cilj ćemo ostvariti boljim i novijim verzijama aplikacije koje će biti dostupne uskoro na svim mobilnim platformama", istakli su.

Nedim i Hamza su trenutno fokusirani na pokrenute projekte, ali naglašavaju da imaju dosta ideja za nove projekte te već rade na nekim idejama.

E.O.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti