Predsjedništvo BiH pozvalo institucije da ispunjavaju prioritete EU

16.10.2020. 07:37 / Izvor: Fena
Predsjedništvo BiH pozvalo institucije da ispunjavaju prioritete EU

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je na sjednici Izjavu kojom se pozivaju sve institucije u BiH da se posvete istinskom ispunjavanju svih 14 prioriteta koji su neophodni za put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je na sjednici Izjavu kojom se pozivaju sve institucije u BiH da se posvete istinskom ispunjavanju svih 14 prioriteta koji su neophodni za put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

Inicijativa za usvajanje tog proglasa pokrenuta je nakon boravka članova Predsjedništva BiH u Briselu, a sve s ciljem da BiH ubrza rad na reformama kako bi do ljeta 2021. godine dobila kandidatski status za članstvo u EU.

"Ovo je trenutak koji BiH ne smije propustiti i kada je izvjestan kadidatski status ukoliko ispunimo obaveza na svom evropskom putu. Danas smo to konstatirali i pozvali sve institucije u BiH da predano i u kontinuitetu rade na ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije", pojasnio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sjednice.

Institucije su pozvane da ispunjavanje uvjeta vrše u uskoj saradnji s evropskim institucijama, kaže Džaferović.

Evropska unija u maju prošle godine navela je 14 prioriteta kao uvjet da zemlja otpočne pregovore o pristupanju. Neki od uvjeta su efikasnija borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, usvajanje zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i o sudovima, te zakona koji se tiču sukoba interesa i javnih nabavki.

Predsjedništvo BiH je podržalo je Sporazum o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan i Prijedlog protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan o implementaciji tog sporazuma, a za potpisnika je određen ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Zaključivanjem tog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprječavanja nelegalne migracije, jer se sporazumom reguliraju pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i osoba bez državljanstva koje borave na teritoriji ugovorne strane u suprotnosti s njihovim zakonima.

Riječ je o važnom sporazumu za BiH koja je posljednjih godina postala izrazito interesantna zemlja za ilegalnu migraciju na pravcu "balkanske rute" u lancu zemalja preko kojih se odvija proces krijumčarenja osoba, opojnih droga, vozila i drugih vidovi organiziranog kriminala.

Prema utvrđenom prijedlogu protokola, nadležni organi za primanje, podnošenje i obradu zahtjeva za readmisiju, kao i onih za tranzit su Ministarstvo sigurnosti za Bosnu i Hercegovinu i Ministarstvo unutrašnjih poslova za Islamsku Republiku Pakistan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti