Nova tvornica u Ljubuškom zapošljavat će oko 70 ljudi

16.10.2020. 08:18 / Izvor: Večernji List
Nova tvornica u Ljubuškom zapošljavat će oko 70 ljudi

Unatoč svim problemima izazvanim koronavirusom, Ljubuški bi u idućoj godini trebao dobiti tvornicu koja će zapošljavati desetke stanovnika ovoga grada.

Unatoč svim problemima izazvanim koronavirusom, Ljubuški bi u idućoj godini trebao dobiti tvornicu koja će zapošljavati desetke stanovnika ovoga grada.

Riječ je o Mesnoj industriji Braća Pivac d.o.o., koja uskoro počinje s gradnjom pogona na prostoru gospodarske zone Mostarska Vrata - Cerno.

Nadoplata i plan

S planovima gospodarstvenika, koji u svojoj grupaciji zapošljavaju više od 2500 ljudi, od čega 350 samo u Vrgorcu, bit će upoznati vijećnici Gradskog vijeća Ljubuški na ovotjednoj sjednici. Pred vijećnicima će se sutra naći prijedlog zaključka o zamjeni nekretnina između Grada Ljubuškog i Mesne industrije Braća Pivac d.o.o.

Grad Ljubuški, naime, vlasnik je i posjednik nekretnine Gornje brdo u Hrašljanima, površine 5856 četvornih metara, kao i nekretnine Gaj u Cernu (16.052 četvorna metra) te ih daje u zamjenu, uz nadoplatu, Mesnoj industriji Braća Pivac d.o.o. za nekretninu u njezinu vlasništvu i posjedu – Gornje brdo (9978 četvornih metara).

Kako stoji u obrazloženju, vlasnik navedenog zemljišta traži zamjenu radi izgradnje proizvodnog pogona, čiji je osnovni cilj unaprjeđenje mesne industrije, kao i zapošljavanje radnika s područja Ljubuškog, te se obvezuje isplatiti razliku u tržišnoj cijeni predmetnih parcela sukladno procjeni sudskog vještaka građevinske struke.

Poticaj za ostanak mladih

"Stalni sudski vještak arhitektonske struke Haris Mahić obavio je procjenu tržišne vrijednosti nekretnina koje se zamjenjuju te utvrdio da ukupna vrijednost nekretnina u vlasništvu Mesne industrije Braća Pivac d.o.o. iznosi 59.868 maraka, a vrijednost nekretnine u vlasništvu Grada Ljubuškog 262.869 maraka, tako da razlika vrijednosti nekretnina iznosi 203.028 maraka u korist Grada Ljubuškog", stoji u materijalima koji su dostavljeni vijećnicima Gradskog vijeća.

Ovom zamjenom sporazumno se rješava pitanje naknade za nekretnine bez provedbe dugotrajnijega postupka izvlaštenja. Pogon čija gradnja počinje uskoro sadržavat će skladište svježeg mesa, skladište zamrznutog mesa, pogon rasijecanja, pogon pakiranja svježeg mesa, pogon narezivanja, sušaru, proizvodnju mesnih prerađevina, diskont, maloprodaju, administraciju i komercijalu te odjel transporta.

Prema riječima v. d. gradonačelnika Ljubuškog Vedrana Markotića, kompletni kompleks po završetku izgradnje trebao bi zapošljavati od 60 do 70 osoba.

Markotić ističe kako će ugovor između Mesne industrije Braća Pivac d.o.o. i Grada Ljubuškog biti potpisan u idućih nekoliko dana.

"Iskoristio bih priliku i ovim putem zahvalio Mesnoj industriji Braća Pivac d.o.o. što su Ljubuški prepoznali kao sigurnu i prosperitetnu sredinu u kojoj žele razvijati svoje poslovanje", naglasio je Markotić te dodao kako će u sljedećem razdoblju fokus biti na gospodarskom razvoju Ljubuškog i otvaranju radnih mjesta.

Podsjetimo, Grad Ljubuški nedavno je usvojio odluku o pružanju financijske potpore investitorima na neizgrađenom građevinskom zemljištu u gospodarskim zonama Zvirići i Mostarska Vrata kojom se Grad Ljubuški obvezuje investitoru isplatiti iznos financijske potpore od 20 do maksimalno 60 posto od uplaćene prodajne cijene na neizgrađenom građevinskom zemljištu u spomenutim gospodarskim zonama. Gradnja pogona Braće Pivac rezultat je spomenute odluke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti