U pripremi međunarodni tender za nastavak digitalizacije na području BiH

16.10.2020. 09:51 / Izvor: Akta.ba
U pripremi međunarodni tender za nastavak digitalizacije na području BiH

Trenutno se radi na usaglašavanju tehničkih specifikacija a uskoro je planirano i raspisivanje međunarodnog tendera za sve zainteresirane u i van BiH.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je telefonski sastanak sa zamjenicom šefa Misije u Ambasadi SAD-a u BiH Ellen Germain o drugoj i trećoj fazi digitalizacije, odnosno njenom uspostavljanju na kompletnom području Bosne i Hercegovine, a čemu je prethodio sastanak sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nj. E. Ericom Nelsonom.

Na početku razgovora, ministar Mitrović se zahvalio na podršci koju Američka ambasada pruža Bosni i Hercegovini na putu ka evropskim integracijama te uspostavljanju bolje ekonomske saradnje dviju zemalja.

Kako je istakao ministar Mitrović, trenutno se radi na usaglašavanju tehničkih specifikacija a uskoro je planirano i raspisivanje međunarodnog tendera za sve zainteresirane u i van BiH.

Ministar Mitrović i zamjenica Germain dotakli su se i pitanja ciber sigurnosti, odnosno sigurne razmjene podataka i sigurne mreže. Sagovornici su se složili da je potrebno posvetiti posebnu pažnju ovom problemu kako bi se omogućila sigurna razmjena podataka i informacija.

Ministar Mitrović je naglasio da Bosni i Hercegovini predstoji uspostavljanje zakonske regulative koja bi definirala oblast ciber sigurnosti, nakon čega je potrebno provesti tehnička rješenja koja bi definirala i riješila problematiku sigurnosti mreža.

Na kraju razgovora se ministar Mitrović još jednom zahvalio ambasadoru Nelsonu i njegovoj zamjenici Germain na podršci, ističući da svi zakoni koje bude predložilo Ministarstvo na čijem je čelu moraju biti usaglašeni sa entitetima i Brčko distriktom, ali i evropskim direktivama jer BiH u narednom periodu planira biti članica Evropske unije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti