Kašnjenje u procesima: U BiH u 2020. deminirano 55 posto planirane površine

20.10.2020. 11:57 / Izvor: Akta.ba
Kašnjenje u procesima: U BiH u 2020. deminirano 55 posto planirane površine

Nakon formiranja komisije od strane Vijeća ministara BiH, Centar za uklanjanje mina BiH obnovio je akreditaciju OS BiH za nastavak procesa humanitarnog deminiranja.

Zbog poznatih okolnosti vezanih za pandemiju koronavirusa i činjenicu da Komisija za deminiranje nije bila imenovana na vrijeme, došlo je do kašnjenja aktivnosti vezanih za proces deminiranja u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je iz Ministarstva odbrane BiH za Akta.ba.

Naime, nakon formiranja komisije od strane Vijeća ministara BiH 30.4.2020. godine, Centar za uklanjanje mina BiH obnovio je akreditaciju OS BiH za nastavak procesa humanitarnog deminiranja.

Za članove komisije imenovani su Mirna Pavlović, Jelena Savić i Adem Spahić.

"Nakon obnove akreditacije OS BiH su nakon tromjesečnog prekida u julu nastavile proces deminiranja u tekućoj godini, tako da je u odnosu na godišnji plan deminiranja isti do sada realiziran u procentu od preko 55%.", ističu iz Ministarstva.

Podsjetimo, operacije deminiranja u BiH obustavljene su u martu ove godine, usljed čega su OS BiH bile prinuđene na povlačenje svih manuelnih timova, mašinskih timova i timova PREGA sa deminerskih radilišta.

Deminerski bataljon Brigade taktičke podrške OS BiH broji gotovo 600 ljudi, od kojih je njih 420 angažovano širom BiH. Iako su prošlogodišnji plan premašili i očistili 107 posto planirane površine, ove godine kasne sa provođenjem plana.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja je u Evropi najviše zagađena nagaznim minama i NUS-om, a sedma je u svijetu. Trenutna veličina minski sumnjive površine iznosi 1,97 posto ukupnog teritorija BiH, na kojoj je preostao oko 79.000 komada mina i NUS-a.

Na osnovu preliminarnih rezultata "Opće procjene minski sumnjivih područja u Bosni i Hercegovini" u 2020. godini, identifikovano je 1.413 zajednica ugroženih minama.

Lokacije kontaminirane minama/eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata/kasetnom municijom utiču na sigurnost 825.053 stanovika ili 22.68 % od ukupnog broja stanovnika u BiH. Od toga direktno je ugroženo 120.760 ili oko 3.32% stanovnika BiH.

Prema izvršenim procjenama u januaru 2020. godine sumnjiva opasna površina u Bosni i Hercegovini iznosi 965,26 km2 što predstavlja 1,88% u odnosu na ukupnu površinu BiH.

Za listu prioriteta u 2020. godini u BiH potrebno je pripremiti projekte površine 110 km2 i to Federacija 60 km2, Republika Srpska 36 km2 i Distrikt Brčko 14 km2.

Inače, prosječna produktivnost Deminerskog bataljona OS BiH do sada iznosila je očišćenih tri do 3,5 četvornih kilometara godišnje, dok se novim pristupom "oslobađanja zemljišta" (Land Release) očekuje, u saradnji s krovnom agencijom za uklanjenje mina BH MAC-om, godišnje osloboditi površinu od 35 do 42 četvorna kilometra. Površina koja se tradicionalnom metodom očisti za 1.448 radnih dana, novom metodom se deminira za 353 radna dana.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti