Prijetnja za sigurnost građana: Oružane snage BiH obustavile deminiranje

13.03.2020. 10:39 / Izvor: Akta.ba
Prijetnja za sigurnost građana: Oružane snage BiH obustavile deminiranje

Operacije deminiranja su obustavljene zbog toga što Vijeće ministara BiH nije imenovalo Komisiju za deminiranje pri Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Oružane snage BiH (OS BiH) obustavile su operacije humanitarnog deminiranja na teritoriji BiH, te privremeno zatvorili sva otvorena radilišta uz propisno obilježavanje istih, saznaje Akta.ba.

Operacije deminiranja su obustavljene zbog toga što Vijeće ministara BiH nije imenovalo Komisiju za deminiranje pri Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Zbog neimenovanja u predviđenom roku, nije izvršeno ni produženje akreditacije deminerskim organizacijama, usljed čega su OS BiH bile prinuđene na povlačenje svih manuelnih timova, mašinskih timova i timova PREGA sa deminerskih radilišta.

Neizdavanjem produženja akreditacije dovelo je do potpune obustave kompletnog procesa deminiranja teritorije BiH koja je zagađena minsko-eksplozivnim sredstvima što može imati katastrofalne posljedice za stanovništvo koje gravitira na tim područjima. 

Kako saznajemo, Ministarstvo odbrane BiH je 30. 12. 2019. godine Centru za uklanjanje mina BiH (BHMAC) podnio zahtjev za obnovu akreditacije OSBiH. 

"BHMAC je po prijemu zahtjeva izvršio pregled dokumentacije i deminerske opreme, te je utvrđeno da Oružane snage BiH ispunjavaju uslove za produženje akreditacije. Međutim, akreditacija nije produžena iz razloga što je Komisiji za deminiranje BiH, koja je nadležna za odobravanje akreditacije, istekao mandat", kazala je za Akta.ba Uma Sinanović, šef Ureda za odnose s javnošću. 

Dakle, nakon što ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević predloži nova imena, Vijeće ministara BiH treba zvanično imenovati članove nove Komisije za deminiranje kako bi se omogućio nastavak primjene Strategije protuminskog djelovanja sukladno domaćim i međunarodnim standardima.

DVA POSTO TERITORIJE I DALJE ZAGAĐENO MINAMA​​

Šef Delegacije EU u BiH i posebni predstavnik EU veleposlanik Johann Sattler i zapovjednik EUFOR-a general-bojnik Reinhard Trischak upozorili su na žurno djelovanje Vijeća ministara BiH za imenovanje nove Komisije za deminiranje.

"To što nema Komisije ugrožava i realizaciju projekata deminiranja vrijednih 10 miliona eura koje financira Europska unija, a Središte za deminiranje Bosne i Hercegovine (BHMAC) ne može nastaviti suradnju sa organizacijama koje nije akreditiralo Komisiju za deminiranje", navode iz Delegacije EU.

Komandant EUFOR-a general major Reinhard Trischak sastao se nedavno s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom kako bi razgovarao o potrebi da Vijeće ministara imenuje novu Komisiju za deminiranje.

"Nadležnost za deminiranje je na domaćim vlastima. Imao sam opsežne razgovore s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH po pitanju Komisije za deminiranje. U zemlji čijih je dva posto teritorije i dalje zagađeno minama, prekid operacija deminiranja automatski ugrožava ljudske živote", rekao je Trischak.

Trischak je predsjedavajućem Tegeltiji ukazao na potrebu da se o ovom pitanju postigne napredak, naglasivši da politički zastoj u BiH ne bi trebao biti razlog za zaustavljanje operacija deminiranja.

Hitnost ovog pitanja leži u činjenici da ukoliko komisija ne bude imenovana, u trenutku kad počne deminerska sezona u aprilu mjesecu BiH neće imati skoro nikakav kapacitet za deminiranje niti kapacitet za uklanjanje ubojitih sredstava zaostalih iz rata. 

SIGURNOSNA PRIJETNJA ZA GRAĐANE BIH

Iz EUFOR-a poručuju da ovo predstavlja sigurnosnu prijetnju za građane BiH, ometa nastavak primjene Strategije protivminskog djelovanja i ugrožava realizaciju deminerskih projekata.

"Centar za deminiranje Bosne i Hercegovine (BHMAC) ne bi mogao nastaviti suradnju s organizacijama čiju akreditaciju nije obnovila Komisija za deminiranje", podsjećaju iz EUFOR-a.

EUFOR je fokusiran na pružanje podrške domaćim vlastima da stanovnicima zemlje pruže sigurno i stabilno okruženje. Neimenovanje komisije na kraju bi vodilo obustavljanju deminerskih operacija, što predstavlja prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju za građane i posjetioce BiH.

EUFOR je i nadalje spreman pratiti aktivnosti čišćenja mina u Bosni i Hercegovini, pri čemu postoji i aspect žurnosti zbog činjenice da zbog vremenskih uvjeta sezona razminiranja traje od aprila do oktobra.

Inače, važno je napomenuti da su OS BiH u planu deminiranja za 2020. godinu obuhvatile teritorij u 26 opština na više od 50 deminerskih radilišta.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti